Ryż z kurczakiem curry
TM6

Ryż z kurczakiem curry

4.1 (351 ocen)

Składniki

  • 250 g ryżu do risotto, typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
    lub 250 g ryżu do sushi
  • 380 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia ryżu
  • 200 g udek z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonych na 2 cm kawałki
    lub 200 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 50 g marchewki, pokrojonej w 2 mm plastry
  • 70 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 50 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka curry, mielonego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ łyżeczki kolendry, mielonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1566.6 kJ / 374.4 kcal
Białko
13.2 g
Węglowodany
58 g
Tłuszcz
10.1 g
Tłuszcz nasycony
2.1 g
Błonnik
2.6 g
Sód
407 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy