
Urządzenia i Akcesoria
Kurczak po meksykańsku z aromatycznym ryżem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji
Składniki
Aromatyczny ryż
-
wody1200 g
-
oleju25 g
-
ryżu basmati250 g
-
kolendry, mielonej1 łyżeczka
-
kminu rzymskiego, mielonego½ - 1 łyżeczka
-
kurkumy, mielonej½ - 1 łyżeczka
-
soli1 - 1 ½ łyżeczki
Kurczak po meksykańsku
-
cebuli przekrojonej na pół150 g
-
ząbki czosnku2
-
czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki200 - 250 g
-
oleju20 g
-
krojonych pomidorów, z puszki750 - 800 g
-
piersi z kurczaka, bez kości pokrojonej na 3 cm kawałki500 g
-
koncentratu pomidorowego50 - 100 g
-
koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
papryki słodkiej, mielonej1 łyżeczka
-
papryki ostrej, mielonej1 - 2 łyżeczki
-
kminu rzymskiego, mielonego1 - 2 łyżeczki
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
czerwonej fasoli Kidney, z puszki (400 g), odsączonej z zalewy220 - 240 g
-
kukurydzy, konserwowej z puszki (400 g), odsączonej z zalewy220 g
-
kolendra, świeża drobno pokrojona, do podania
-
limonka pokrojona w ćwiartki, do skropienia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
454.9 kcal /
1903.2 kJ
Białko
26 g
Tłuszcz
13.8 g
Węglowodany
58 g
Błonnik
6.5 g
Tłuszcz nasycony
2.8 g
Sód
1092.8 mg