Kurczak po meksykańsku z aromatycznym ryżem

Kurczak po meksykańsku z aromatycznym ryżem

4.4 932 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji

Składniki

Aromatyczny ryż
  • wody
    1200 g
  • oleju
    25 g
  • ryżu basmati
    250 g
  • kolendry, mielonej
    1 łyżeczka
    1 łyżeczka liści kolendry, suszonej
  • kminu rzymskiego, mielonego
    ½ - 1 łyżeczka
  • kurkumy, mielonej
    ½ - 1 łyżeczka
  • soli
    1 - 1 ½ łyżeczki
Kurczak po meksykańsku
  • cebuli przekrojonej na pół
    150 g
  • ząbki czosnku
    2
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    200 - 250 g
  • oleju
    20 g
  • krojonych pomidorów, z puszki
    750 - 800 g
  • piersi z kurczaka, bez kości pokrojonej na 3 cm kawałki
    500 g
  • koncentratu pomidorowego
    50 - 100 g
  • koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 łyżeczka
  • papryki ostrej, mielonej
    1 - 2 łyżeczki
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 - 2 łyżeczki
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • czerwonej fasoli Kidney, z puszki (400 g), odsączonej z zalewy
    220 - 240 g
  • kukurydzy, konserwowej z puszki (400 g), odsączonej z zalewy
    220 g
  • kolendra, świeża drobno pokrojona, do podania
  • limonka pokrojona w ćwiartki, do skropienia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 454.9 kcal / 1903.2 kJ
Białko 26 g
Tłuszcz 13.8 g
Węglowodany 58 g
Błonnik 6.5 g
Tłuszcz nasycony 2.8 g
Sód 1092.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...