![Zupa bolońska Zupa bolońska](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/d0d9cb322fc642150542d486f2458020/Derivates/d66410926955907d44a668084d211f4961fd409f.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 25 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 125 g mięsa wołowego, mielonego, podzielonego na kawałki
-
200
g krojonych pomidorów, z puszki
lub 200 g pomidorów, pokrojonych na kawałki - 25 g makaronu, suchego, krótkiego, np. kolanek, kokardek, o czasie gotowania 10 min
- 200 g wody
- ½ - 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- bazylia, świeża, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2403 kJ / 574.3 kcal
- Białko
- 27.6 g
- Węglowodany
- 35.8 g
- Tłuszcz
- 35.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.1 g
- Błonnik
- 5.7 g
- Sód
- 1882.7 mg