
Urządzenia i Akcesoria
Indyk w musztardowym sosie śmietanowym z kluskami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
40 g oleju
-
100 g cebuli pokrojonej w ósemki
-
400 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonego w paski (3 x 1 cm)
-
250 g pieczarek przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
-
sól do gotowania klusek
-
woda do gotowania klusek
-
½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
200 g śmietany, 12% tłuszczu
-
2 łyżeczki musztardy
-
1 opakowanie klusek jajecznych, typu "spätzle", świeżych (ok. 500 g)
-
szczypiorek, świeży drobno posiekany, do posypania
-
15 g skrobi ziemniaczanej
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
448.8 kcal /
1878.8 kJ
Białko
27.3 g
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
46 g
Błonnik
3.5 g
Tłuszcz nasycony
4.8 g
Sód
1218.5 mg