![Pieczone piersi z kurczaka w pięciu smakach z ryżem i warzywami Pieczone piersi z kurczaka w pięciu smakach z ryżem i warzywami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/ac226b3564a3e45d2d44e44b2b2cba09/Derivates/53aa2285eb74986d488a3e1edf425ecd50f06931.jpg)
Wersje kompatybilne
Pieczone piersi z kurczaka w pięciu smakach z ryżem i warzywami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 ząbków czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 50 g oleju
- 40 g sosu sojowego
- 30 g miodu
- 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (patrz wskazówka)
- 4 piersi z kurczaka, bez skóry i kości (200-250 g każda)
- 250 g różyczek brokułu, małych, ok. 3 cm
- 200 g marchewki, pokrojonej w słupki (ok. 3 x 0,5 cm)
- 100 - 150 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (ok. 3 x 0,5 cm)
- 100 - 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (ok. 3 x 0,5 cm)
- 1 łyżeczka soli, plus 2 szczypty do oprószenia
- 1000 g wody
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 200 g ryżu białego, długoziarnistego
-
100
g kiełków słonecznika
lub 100 g kiełków fasoli, świeżych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2571.2 kJ / 614.5 kcal
- Białko
- 47.5 g
- Węglowodany
- 61.5 g
- Tłuszcz
- 20.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.6 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Sód
- 1389.8 mg