Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą

Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą

4.9 19 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
2 porcje

Składniki

  • 300 g dyni piżmowej obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2-3 cm kostkę
  • 4 gałązki liści kolendry, świeżych (w tym 2 gałązki posiekane) plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 10 g oliwy z oliwek
  • ⅓ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ¼ łyżeczki suszonych płatków chili
  • ⅔ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania ryżu
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 85 g ryżu basmati
  • woda do gotowania ryżu
  • 40 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • ⅓ ząbka czosnku
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • ⅓ łyżeczki przyprawy garam masala
  • ⅓ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
  • ⅓ łyżeczki curry, mielonego
  • ¼ łyżeczki kolendry, mielonej
  • ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 80 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy i opłukanej
  • 85 g soczewicy z puszki odsączonej z zalewy i opłukanej
  • 130 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 130 g mleczka kokosowego
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 987.3 mg
Białko 13.9 g
Kalorie 2318 kJ / 554 kcal
Tłuszcz 18.9 g
Błonnik 11.4 g
Tłuszcz nasycony 10.4 g
Węglowodany 78.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...