Urządzenia i Akcesoria
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
2 porcje
Składniki
-
300 g dyni piżmowej obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2-3 cm kostkę
-
4 gałązki liści kolendry, świeżych (w tym 2 gałązki posiekane) plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
10 g oliwy z oliwek
-
⅓ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
-
¼ łyżeczki suszonych płatków chili
-
⅔ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania ryżu
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
85 g ryżu basmati
-
woda do gotowania ryżu
-
40 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
⅓ ząbka czosnku
-
5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
⅓ łyżeczki przyprawy garam masala
-
⅓ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
-
⅓ łyżeczki curry, mielonego
-
¼ łyżeczki kolendry, mielonej
-
¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
80 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy i opłukanej
-
85 g soczewicy z puszki odsączonej z zalewy i opłukanej
-
130 g krojonych pomidorów, z puszki
-
130 g mleczka kokosowego
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
987.3 mg
Białko
13.9 g
Kalorie
2318 kJ /
554 kcal
Tłuszcz
18.9 g
Błonnik
11.4 g
Tłuszcz nasycony
10.4 g
Węglowodany
78.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Dyniowe curry z soczewicą i kaszą jaglaną
55min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55min
Wegańskie curry z cytrynowym ryżem
40min
Chana masala
35min
Dal makhani z soczewicy
50min
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25min
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40min
Kokosowy dhal z soczewicy
20min
Wegańskie chili
40min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45min
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30min