Urządzenia i Akcesoria
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
-
550 g dyni piżmowej obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2-3 cm kostkę
-
5 g kolendry, świeżej tylko liście, (w tym 5 g posiekanych) plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
20 g oliwy z oliwek
-
⅔ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
-
¼ łyżeczki suszonych płatków chili
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do gotowania ryżu
-
⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowo 2 szczypty
-
170 g ryżu basmati
-
woda do gotowania ryżu
-
80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
⅔ ząbka czosnku
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
⅔ łyżeczki przyprawy garam masala
-
⅔ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
-
⅔ łyżeczki curry, mielonego
-
⅓ łyżeczki kolendry, mielonej
-
⅓ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
160 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy i opłukanej
-
170 g soczewicy z puszki odsączonej z zalewy i opłukanej
-
270 g krojonych pomidorów, z puszki
-
270 g mleczka kokosowego
-
5 g liści kolendry, świeżych posiekanych
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
796.5 mg
Białko
13.9 g
Kalorie
2324 kJ /
555.5 kcal
Tłuszcz
19.4 g
Błonnik
11.5 g
Tłuszcz nasycony
10.8 g
Węglowodany
77.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Dyniowe curry z soczewicą i kaszą jaglaną
55 min
Wegańskie curry z cytrynowym ryżem
40 min
Chana masala
35 min
Dal makhani z soczewicy
50 min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Dal makhani
13 godz. 20 min
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45 min
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40 min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 min
Kokosowy dhal z soczewicy
20 min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 min
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30 min