
Wersje kompatybilne
Łosoś z ziemniakami i brokułami z koperkowym sosem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ pęczka koperku, świeżego tylko liście
Łosoś, ziemniaki i brokuły
- 20 g oleju
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki musztardy
- 500 g wody
- 750 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 450 g różyczek brokułu małych
- 500 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry pokrojonego na 4 kawałki (patrz wskazówka)
Sos koperkowy
- 250 g mleka
-
3
łyżeczki skrobi ziemniaczanej
lub 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej - ¾ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka musztardy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 530.5 kcal / 2219.7 kJ
- Białko
- 35 g
- Tłuszcz
- 24.7 g
- Węglowodany
- 44.5 g
- Błonnik
- 4.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Sód
- 1205.5 mg