Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem

Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem

4.0 480 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

Sycylijskie pulpety drobiowe
  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
    50 g
    50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • zielonych oliwek, bez pestek
    30 g
    30 g czarnych oliwek, bez pestek
  • rodzynek (opcjonalnie)
    15 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    3 gałązki
  • ząbki czosnku
    2
  • filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
    500 g
  • jajko
    1
  • bułki tartej
    20 g
  • suszonych płatków chili
    ¼ łyżeczki
  • soli
    ¼ - ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty
  • woda do zwilżenia
Sos pomidorowy z makaronem
  • ząbki czosnku
    2
  • oliwy z oliwek
    15 g
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    700 - 800 g
  • wody
    400 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • suszonych płatków chili
    ¼ łyżeczki
  • soli
    ¾ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty
  • makaronu, suchego, typu kolanka o czasie gotowania 8 min
    300 g
    300 g makaronu, suchego, typu penne, o czasie gotowania 8 min
  • bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 646.3 kcal / 2704 kJ
Białko 47.7 g
Tłuszcz 13.8 g
Węglowodany 83.4 g
Błonnik 7.1 g
Tłuszcz nasycony 3.8 g
Sód 1020.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...