
Urządzenia i Akcesoria
Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
Sycylijskie pulpety drobiowe
-
sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)50 g
-
zielonych oliwek, bez pestek30 g
-
rodzynek (opcjonalnie)15 g
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście3 gałązki
-
ząbki czosnku2
-
filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki500 g
-
jajko1
-
bułki tartej20 g
-
suszonych płatków chili¼ łyżeczki
-
soli¼ - ½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego2 szczypty
-
woda do zwilżenia
Sos pomidorowy z makaronem
-
ząbki czosnku2
-
oliwy z oliwek15 g
-
przecieru pomidorowego, typu passata700 - 800 g
-
wody400 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
suszonych płatków chili¼ łyżeczki
-
soli¾ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego2 szczypty
-
makaronu, suchego, typu kolanka o czasie gotowania 8 min300 g
-
bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
646.3 kcal /
2704 kJ
Białko
47.7 g
Tłuszcz
13.8 g
Węglowodany
83.4 g
Błonnik
7.1 g
Tłuszcz nasycony
3.8 g
Sód
1020.8 mg