Zapiekanka z mieloną wołowiną i kalafiorem

Zapiekanka z mieloną wołowiną i kalafiorem

4.2 57 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
    150 g
    150 g sera żółtego, np. goudy, edama, pokrojonego na kawałki
  • wody
    400 g
  • różyczek kalafiora pokrojonych na 3-4 cm kawałki
    500 g
  • soli plus 2 szczypty
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego plus 1-2 szczypty
    ¼ łyżeczki
  • cebuli przekrojonej na pół
    50 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
    600 g
  • pomidorów, dojrzałych pokrojonych w 3 cm kostkę
    200 g
  • bazylii, suszonej
    1 łyżeczka
  • oregano, suszonego
    1 łyżeczka
  • mieszanki przypraw z chili (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki
  • koncentratu pomidorowego
    80 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    60 g
  • mąki pszennej
    20 g
  • tymianku, suszonego
    ½ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 685.7 kcal / 2868.7 kJ
Białko 38.4 g
Tłuszcz 52 g
Węglowodany 16.9 g
Błonnik 4.1 g
Tłuszcz nasycony 21.1 g
Sód 1077.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...