Zapiekanka z mieloną wołowiną i kalafiorem
TM5 TM6

Zapiekanka z mieloną wołowiną i kalafiorem

5.0 (1 ocena)

Składniki

  • 150 g sera mozzarella, twardego, pokrojonego na kawałki
    lub 150 g sera żółtego, np. goudy, edama, pokrojonego na kawałki
  • 400 g wody
  • 500 g różyczek kalafiora, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 1 łyżeczka soli, plus 2 szczypty
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus 1-2 szczypty
  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 600 g mięsa wołowego, mielonego, podzielonego na kawałki
  • 200 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki mieszanki przypraw z chili (opcjonalnie)
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 20 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki tymianku, suszonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2868.7 kJ / 685.7 kcal
Białko
38.4 g
Węglowodany
16.9 g
Tłuszcz
52 g
Tłuszcz nasycony
21.1 g
Błonnik
4.1 g
Sód
1077.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy