
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
150
g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
lub 150 g sera żółtego np. goudy, edama, pokrojonego na kawałki - 400 g wody
- 500 g różyczek kalafiora pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 1 łyżeczka soli plus 2 szczypty
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 1-2 szczypty
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 600 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 200 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych w 3 cm kostkę
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½ łyżeczki mieszanki przypraw z chili (opcjonalnie)
- 80 g koncentratu pomidorowego
- 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 685.7 kcal / 2868.7 kJ
- Białko
- 38.4 g
- Tłuszcz
- 52 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.1 g
- Sód
- 1077.4 mg