
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka grecka z kurczakiem (TM5)
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
Sałatka grecka
-
ogórków nieobranych, z odciętymi końcówkami150 g
-
pomidorów śliwkowych w całości, mieszczących się do szerokiej części podajnika180 g
-
sałaty lodowej bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika350 - 400 g
Kurczak gotowany na parze
-
filetów z piersi kurczaka w całości600 g
-
ząbki czosnku2 - 3
-
oliwy z oliwek30 g
-
skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)1 łyżka
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego20 g
-
papryki wędzonej, mielonej1 łyżka
-
kolendry, mielonej1 łyżka
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
wody500 g
Dressing i wykończenie sałatki
-
oliwy z oliwek40 g
-
czerwonego octu winnego30 g
-
oregano, suszonego2 łyżeczki
-
cukru½ łyżeczki
-
soli¼ - ½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
-
sera feta grubo pokruszonego70 - 100 g
-
oliwek Kalamata, bez pestek50 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
454 kcal /
1899.5 kJ
Białko
39.2 g
Tłuszcz
27.9 g
Węglowodany
11.6 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Sód
1175.6 mg