Zupa jarzynowa; Indyk w sosie z suszonych pomidorów z ziemniakami i brokułami

Zupa jarzynowa; Indyk w sosie z suszonych pomidorów z ziemniakami i brokułami

4.6 82 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

Zupa jarzynowa
  • cebuli przekrojonej na pół
    200 - 250 g
  • ząbki czosnku
    3
  • oleju
    30 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    200 - 300 g
  • korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
    50 g
  • ziemniaków pokrojonych na kawałki
    400 g
  • brokułów podzielonych na bardzo małe różyczki
    100 g
  • piersi z indyka, bez skóry, bez kości (opcjonalnie) pokrojonej na 1 cm kawałki
    100 - 150 g
  • wody
    1200 g
  • soli
    1 - 1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ - 1 łyżeczka
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • liść laurowy, suszony
    1
Indyk w sosie z suszonych pomidorów z ziemniakami i brokułami
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    200 g
  • suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
    100 g
  • wody
    400 g
  • mieszanych ziół, suszonych np. majeranku, oregano, ziół prowansalskich
    1 łyżeczka
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 łyżeczka
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 łyżeczki
  • ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
    700 g
  • piersi z indyka, bez skóry, bez kości pokrojonej na 3-4 cm kawałki
    600 g
  • brokułów podzielonych na różyczki (patrz wskazówka)
    300 - 350 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 505 kcal / 2114.3 kJ
Białko 33.2 g
Tłuszcz 19.5 g
Węglowodany 52.7 g
Błonnik 4.8 g
Tłuszcz nasycony 6.5 g
Sód 1291 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...