
Wersje kompatybilne
Filety rybne z ziemniakami i szpinakiem w sosie śmietanowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Filety rybne z ziemniakami
- 500 g wody
- 800 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
- ¾ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
-
4
filety z pstrąga łososiowego, bez skóry (ok. 150 g każdy, patrz wskazówka)
lub 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (ok. 150 g każdy, patrz wskazówka) - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 - 2 łyżki oleju
Szpinak w sosie śmietanowym
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 10 g słonecznika łuskanego
- 25 g masła
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 15 g mąki pszennej (1 łyżka)
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 - 250 g liści szpinaku baby, świeżych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 705.8 kcal / 2954.8 kJ
- Białko
- 37.5 g
- Tłuszcz
- 39.8 g
- Węglowodany
- 51.5 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.8 g
- Sód
- 912.8 mg