Pieczonki (prażonki) z kiełbasą i boczkiem (TM5)
TM6 TM5

Pieczonki (prażonki) z kiełbasą i boczkiem (TM5)

4.8 (60 ocen)

Składniki

  • 1200 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 300 g marchewki, z odciętymi końcówkami
  • 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 150 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 150 g pieczarek
  • 400 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, np. podwawelskiej, śląskiej, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 200 g kostek boczku
  • masło, ilość do natłuszczenia, plus dodatkowa ilość zimnego masła pokrojonego w 3 mm plastry, do obłożenia (ok. 40 g)
  • 2 - 3 liście białej kapusty
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 4 szczypty majeranku, suszonego
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2510.3 kJ / 600 kcal
Białko
18.2 g
Węglowodany
48.1 g
Tłuszcz
37.9 g
Tłuszcz nasycony
14.1 g
Błonnik
7.7 g
Sód
1425.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy