
Urządzenia i Akcesoria
Chleb litewski na miodzie
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 30 godz.
20 kromek
Składniki
Zaczyn żytni dwufazowy (dzień 1. rano)
-
120 g wody
-
120 g mąki żytniej razowej
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Zaczyn żytni dwufazowy (dzień 1. wieczór)
-
200 g mąki żytniej razowej
-
200 g wody
Ciasto właściwe (dzień 2. rano)
-
1 łyżka kminku plus dodatkowa ilość do posypania
-
100 g mąki żytniej razowej
-
120 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
100 g wody
-
50 g miodu, płynnego najlepiej gryczanego
-
2 łyżeczki ekstraktu słodowego w proszku
-
2 łyżeczki soli
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
105.8 kcal /
442.7 kJ
Białko
3.2 g
Tłuszcz
0.5 g
Węglowodany
22.8 g
Błonnik
2.8 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Sód
235 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 Std. 10 Min
Dyniowy chleb na zakwasie
18 Std. 20 Min
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 Std. 40 Min
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Chleb wenecki na zakwasie
17 Std. 10 Min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Chleb codzienny na zakwasie
12 Std.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min