Urządzenia i Akcesoria
Chleb litewski na miodzie
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 30 godz.
20 kromek
Składniki
Zaczyn żytni dwufazowy (dzień 1. rano)
-
120 g wody
-
120 g mąki żytniej razowej
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Zaczyn żytni dwufazowy (dzień 1. wieczór)
-
200 g mąki żytniej razowej
-
200 g wody
Ciasto właściwe (dzień 2. rano)
-
1 łyżka kminku plus dodatkowa ilość do posypania
-
100 g mąki żytniej razowej
-
120 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
100 g wody
-
50 g miodu, płynnego najlepiej gryczanego
-
2 łyżeczki melasy2 łyżeczki ekstraktu słodowego w proszku
-
2 łyżeczki soli
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
235 mg
Białko
3.2 g
Kalorie
442.7 kJ /
105.8 kcal
Tłuszcz
0.5 g
Błonnik
2.8 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Węglowodany
22.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 godz. 40 min
Suszony zakwas
24 godz. 10 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami
12 godz. 30 min
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 godz. 30 min
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.