Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni dwufazowy (dzień 1. rano)
- 120 g wody
- 120 g mąki żytniej razowej
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Zaczyn żytni dwufazowy (dzień 1. wieczór)
- 200 g mąki żytniej razowej
- 200 g wody
Ciasto właściwe (dzień 2. rano)
- 1 łyżka kminku, plus dodatkowa ilość do posypania
- 100 g mąki żytniej razowej
- 120 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 100 g wody
- 50 g miodu, płynnego, najlepiej gryczanego
-
2
łyżeczki ekstraktu słodowego w proszku
lub 2 łyżeczki melasy - 2 łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 442.7 kJ / 105.8 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 22.8 g
- Tłuszcz
- 0.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 235 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Rustykalna przyprawa do chleba
5min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16h 30min
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Ciabatty na zakwasie
17h
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16j 45 menit