Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g wody
- 200 g jogurtu naturalnego
- 500 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki ekstraktu słodowego w proszku (patrz wskazówka)
- 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 2 łyżeczki soli
- olej, do natłuszczenia
- kakao naturalne, niesłodzone, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 408.6 kJ / 97.7 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 18.8 g
- Tłuszcz
- 0.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 238.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciabatty na zakwasie
17h
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Bułki orkiszowe z posypką
14h 30 min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3óra 40p
Plecione bułki z makiem
14h 30 min
Prosty chleb mieszany
3óra 40p
Szwajcarski chleb rustykalny
25h 20 min
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 godz.
Chleb jogurtowy
3h
Chleb drwala
24h 30min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48h 20min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24 Std.