
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
50
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 2 opakowania suchych drożdży pokruszonych - 30 g mleka
- 155 g cukru
- 500 g mąki pszennej chlebowej typu 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 - 1 ½
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 - 3 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 szczypta soli
- 3 żółtka
-
200
g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
lub 200 g twarogu, tłustego podzielonego na kawałki - 100 g rodzynek
- 50 g migdałów, ze skórką
- 50 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
- 50 g owoców kandyzowanych, mieszanych, w kawałkach
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 120 g masła pokrojonego na kawałki
- cukier puder do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 196.7 kcal / 822.9 kJ
- Białko
- 4.7 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Węglowodany
- 23.3 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Sód
- 34.4 mg