Świąteczne ciasto Stollen z twarogiem

Świąteczne ciasto Stollen z twarogiem

4.6 11 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
30 kawałków

Składniki

  • drożdży świeżych pokruszonych
    50 g
    2 opakowania suchych drożdży, pokruszonych
  • mleka
    30 g
  • cukru
    155 g
  • mąki pszennej chlebowej typu 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia
    500 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 - 1 ½ łyżeczki
    2 - 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • soli
    1 szczypta
  • żółtka
    3
  • twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
    200 g
    200 g twarogu, tłustego, podzielonego na kawałki
  • rodzynek
    100 g
  • migdałów, ze skórką
    50 g
  • orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
    50 g
  • rumu (opcjonalnie)
    1 łyżka
  • owoców kandyzowanych, mieszanych, w kawałkach
    50 g
  • orzechów włoskich, łuskanych, połówek
    50 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    120 g
  • cukier puder do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 196.7 kcal / 822.9 kJ
Białko 4.7 g
Tłuszcz 10 g
Węglowodany 23.3 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 4.3 g
Sód 34.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...