
Urządzenia i Akcesoria
Świąteczne ciasto Stollen z twarogiem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
30 kawałków
Składniki
-
drożdży świeżych pokruszonych50 g
-
mleka30 g
-
cukru155 g
-
mąki pszennej chlebowej typu 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia500 g
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM1 - 1 ½ łyżeczki
-
soli1 szczypta
-
żółtka3
-
twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki200 g
-
rodzynek100 g
-
migdałów, ze skórką50 g
-
orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką50 g
-
rumu (opcjonalnie)1 łyżka
-
owoców kandyzowanych, mieszanych, w kawałkach50 g
-
orzechów włoskich, łuskanych, połówek50 g
-
masła pokrojonego na kawałki120 g
-
cukier puder do oprószenia
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
196.7 kcal /
822.9 kJ
Białko
4.7 g
Tłuszcz
10 g
Węglowodany
23.3 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
4.3 g
Sód
34.4 mg