Urządzenia i Akcesoria
Świąteczne ciasto Stollen z twarogiem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
30 kawałków
Składniki
-
2 opakowania suchych drożdży, pokruszonych50 g drożdży świeżych pokruszonych
-
30 g mleka
-
155 g cukru
-
500 g mąki pszennej chlebowej typu 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 - 3 łyżeczki cukru wanilinowego1 - 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 szczypta soli
-
3 żółtka
-
200 g twarogu, tłustego, podzielonego na kawałki200 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
-
100 g rodzynek
-
50 g migdałów, ze skórką
-
50 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
-
1 łyżka rumu (opcjonalnie)
-
50 g owoców kandyzowanych, mieszanych, w kawałkach
-
50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
-
120 g masła pokrojonego na kawałki
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
34.4 mg
Białko
4.7 g
Kalorie
822.9 kJ /
196.7 kcal
Tłuszcz
10 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
4.3 g
Węglowodany
23.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Chleb zawijany ze słodkim nadzieniem
1 godz. 50 min
Wegańskie świąteczne ciasto z bakaliami
27 godz. 10 min
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1 godz.
Brioszka „korona” z likierem
5 godz.
Szarlotka tatrzańska (TM6, TM7)
2 godz.
Ciasto serowe z batatami
2 godz.
Wieniec adwentowy
1 godz. 25 min
Andaluzyjskie herbatniki (mantecados)
1 godz.
Ciastka z kremem orzechowym
1 godz. 20 min
Keks
2 godz. 30 min
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką
2 godz. 20 min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min