Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
50
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 opakowania suchych drożdży, pokruszonych - 30 g mleka
- 155 g cukru
- 500 g mąki pszennej chlebowej, typu 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 - 1 ½
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 - 3 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 szczypta soli
- 3 żółtka
-
200
g twarogu, półtłustego, podzielonego na kawałki
lub 200 g twarogu, tłustego, podzielonego na kawałki - 100 g rodzynek
- 50 g migdałów, ze skórką
- 50 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
- 50 g owoców kandyzowanych, mieszanych, w kawałkach
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 822.9 kJ / 196.7 kcal
- Białko
- 4.7 g
- Węglowodany
- 23.3 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 34.4 mg
Alternatywne przepisy
Frappe (zbożowa kawa mrożona)
10 Min
Mini chlebki do koszyka wielkanocnego
2 Std.
Karmelowe macchiato
30 Min
Toum (libański sos czosnkowy z białek)
15min
Ciastka z migdałami i gorzką czekoladą
40 Min
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Smażone bułki chińskie
2 Std. 30 Min
Bułki z kminkiem
30 Min
Bagietki
15h
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Chleb żytni na zakwasie ze smalcem
16h 10min
Ziołowa przyprawa do chleba
5 Min