Świąteczne ciasto Stollen z twarogiem

Świąteczne ciasto Stollen z twarogiem

4.4 14 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
30 kawałków

Składniki

  • 50 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 opakowania suchych drożdży, pokruszonych
  • 30 g mleka
  • 155 g cukru
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typu 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 - 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 - 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 200 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
    200 g twarogu, tłustego, podzielonego na kawałki
  • 100 g rodzynek
  • 50 g migdałów, ze skórką
  • 50 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
  • 50 g owoców kandyzowanych, mieszanych, w kawałkach
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • cukier puder do oprószenia

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 34.4 mg
Białko 4.7 g
Kalorie 822.9 kJ / 196.7 kcal
Tłuszcz 10 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 4.3 g
Węglowodany 23.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...