Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
100
g migdałów, blanszowanych
lub 100 g orzechów laskowych, blanszowanych - 300 g herbatników, połamanych na kawałki
- 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
125
g likieru migdałowego, np. amaretto
lub 125 g rumu - woda, do zwilżenia dłoni
- 150 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 167.1 kJ / 39.9 kcal
- Białko
- 0.6 g
- Węglowodany
- 2.4 g
- Tłuszcz
- 3.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.4 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 18.4 mg
Alternatywne przepisy
Czerwony ryż Tex-Mex
1h
Zapiekane nachos z czterema dipami
40 min
Kremowy „serek” z nerkowców
25 Min
Krem limonkowy do tortów
55 Min
Tort à la Ferrero Rocher® z chrupką
72 Std.
Tort z kremem à la Kinder Bueno® i musem porzeczkowym
72 Std.
Sos duński
15 min
Chrupka czekoladowo-orzechowa do tortów
1h 10 min
Dip z zielonymi oliwkami
10 min
Burgery z indyka z plackami ze spiralizowanych batatów (TM6)
1h
Marchewkowe nachos z guacamole (TM5)
1h 10 min
Mini foccacie z oregano
3 godz. 40 min