Dyniowy chleb na zakwasie

Dyniowy chleb na zakwasie

4.5 18 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 18 godz. 20 min
26 kromek

Składniki

Zaczyn (dzień wcześniej) i pieczenie dyni
  • 120 g wody
  • 10 - 20 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850-2000
  • 250 g dyni Hokkaido pokrojonej w 2-3 cm plastry (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
  • 280 g wody
  • 1 mały kawałek drożdży świeżych (opcjonalnie) wielkości ziarna grochu
    1 szczypta suchych drożdży
  • 510 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 15 g soli
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia
  • 10 kostek lodu do zaparowania piekarnika

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 91.5 kcal / 383 kJ
Białko 2.9 g
Tłuszcz 0.4 g
Węglowodany 18.7 g
Błonnik 0.7 g
Tłuszcz nasycony 0.1 g
Sód 225.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...