Dyniowy chleb na zakwasie
TM6 TM5

Dyniowy chleb na zakwasie

4.4 (16 ocen)

Składniki

Zaczyn (dzień wcześniej) i pieczenie dyni

  • 120 g wody
  • 10 - 20 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typu 1850-2000
  • 250 g dyni Hokkaido, pokrojonej w 2-3 cm plastry (patrz wskazówka)

Ciasto właściwe

  • 280 g wody
  • 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (opcjonalnie)
    lub 1 szczypta suchych drożdży (opcjonalnie)
  • 510 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 15 g soli
  • skrobia ziemniaczana, do oprószenia
  • 10 kostek lodu, do zaparowania piekarnika

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
383 kJ / 91.5 kcal
Białko
2.9 g
Węglowodany
18.7 g
Tłuszcz
0.4 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Błonnik
0.7 g
Sód
225.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy