
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn pszenno-jabłkowy (dzień 1.)
- 160 g wody
- 160 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 200 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 350 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
5
g drożdży świeżych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży - olej do natłuszczenia
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 945.2 kcal / 3954.6 kJ
- Białko
- 32.1 g
- Tłuszcz
- 4.7 g
- Węglowodany
- 189.2 g
- Błonnik
- 7 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Sód
- 2345.6 mg