Ciabatty na zakwasie
TM6 TM5

Ciabatty na zakwasie

4.5 (19 ocen)

Składniki

Zaczyn pszenno-jabłkowy (dzień 1.)

  • 160 g wody
  • 160 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
  • 15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)

Ciasto właściwe (dzień 2.)

  • 350 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 200 g wody
  • 5 g drożdży świeżych
    lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki soli
  • olej, do natłuszczenia
  • 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
3954.6 kJ / 945.2 kcal
Białko
32.1 g
Węglowodany
189.2 g
Tłuszcz
4.7 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Błonnik
7 g
Sód
2345.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy