Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn pszenno-jabłkowy (dzień 1.)
- 160 g wody
- 160 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 350 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 200 g wody
-
5
g drożdży świeżych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 2 łyżeczki soli
- olej, do natłuszczenia
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 3954.6 kJ / 945.2 kcal
- Białko
- 32.1 g
- Węglowodany
- 189.2 g
- Tłuszcz
- 4.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 7 g
- Sód
- 2345.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 Std. 20 Min
Szwajcarski chleb rustykalny
25 Std. 20 Min
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 godz.
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb wenecki na zakwasie
17 Std. 10 Min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30 min
Chleb litewski na miodzie
30h
Chleb na maślance i zakwasie
18h