Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn pszenny (dzień 1.)
- 120 g wody
- 15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
- 120 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 80 g sera żółtego, twardego, pokrojonego na kawałki
- 50 g pestek dyni
- 500 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 280 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
- 2 łyżeczki soli
-
5
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych -
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - olej, do natłuszczenia
- 200 - 250 g boczku, tłustego, w plastrach
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1186.9 kJ / 283.7 kcal
- Białko
- 11.6 g
- Węglowodany
- 37.3 g
- Tłuszcz
- 9.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 434.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki-trojaczki z ziarnami
2h 40 min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 Std. 20 Min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 Std. 50 Min
Chleb pszenny na zakwasie
15u.
Kajzerki
15h 45min
Szwajcarski chleb rustykalny
25h 20min
Bagietki
15u.
Mleczne bułki do odrywania
4h
Chleb wenecki na zakwasie
17 Std. 10 Min
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Bułki wielozbożowe z orzechami
3h 40min
Chleb drwala
24 Std. 30 Min