Urządzenia i Akcesoria
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
Przygotowanie 55 min
Czas całkowity 24 godz.
2 sztuki
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
-
60 g wody
-
1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
-
80 g mąki orkiszowej, razowej
Namaczanka (dzień 1.)
-
25 g siemienia lnianego
-
25 g komosy ryżowej (quinoa)
-
25 g ziaren słonecznika
-
200 g wody
-
3 łyżeczki łusek babki jajowatej, mielonych, mielonych3 łyżeczki łusek babki płesznik (psyllium) mielonych
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
330 g mąki orkiszowej, razowej
-
160 g wody plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 ½ łyżeczki soli
-
10 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
5 g drożdży świeżych
-
25 g mąki żytniej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżki komosy ryżowej (quinoa)
-
1 łyżka ziaren słonecznika
-
5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Białko
38 g
Kalorie
4548 kJ /
1086 kcal
Tłuszcz
29 g
Błonnik
27.6 g
Węglowodany
155 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 godz. 40 min
Ziołowa przyprawa do chleba
5 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Chleb z ziarnami
2 godz. 30 min
Chleb z samopszy z sezamem
2 godz. 10 min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 godz. 45 min
Szybki chleb orkiszowy
1 godz. 25 min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 godz. 40 min
Chleb IG (z niskim indeksem glikemicznym)
1 godz. 50 min
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min