Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 60 g wody
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
- 80 g mąki orkiszowej, razowej
Namaczanka (dzień 1.)
- 25 g siemienia lnianego
- 25 g komosy ryżowej (quinoa)
- 25 g ziaren słonecznika
- 200 g wody
-
3
łyżeczki łusek babki płesznik (psyllium), mielonych
lub 3 łyżeczki łusek babki jajowatej, mielonych, mielonych
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 330 g mąki orkiszowej, razowej
- 160 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ½ łyżeczki soli
- 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 5 g drożdży świeżych
- 25 g mąki żytniej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżki komosy ryżowej (quinoa)
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 4548 kJ / 1086 kcal
- Białko
- 38 g
- Węglowodany
- 155 g
- Tłuszcz
- 29 g
- Błonnik
- 27.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 Std.
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16h 40 min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 godz. 20 min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3h 40min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 godz. 45 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb litewski na miodzie
30h