
Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 16 godz. 45 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
wody280 g
-
żytniego zakwasu chlebowego15 - 30 g
-
mąki żytniej typu 720-1150220 g
Namoczona bułka tarta (dzień 1.)
-
bułki tartej50 g
-
wody100 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia200 g
-
mąki żytniej typu 720-1150150 g
-
wody100 g
-
soli2 ½ łyżeczki
-
przyprawy do chleba (patrz wskazówka)2 - 3 łyżeczki
-
oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia10 g
-
nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)2 łyżeczki
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
-
kostek lodu lub ½ szklanki wody5 - 10
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
90 kcal /
376.4 kJ
Białko
2.8 g
Tłuszcz
0.9 g
Węglowodany
18 g
Błonnik
2 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Sód
239.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska