Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)

4.4 16 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 16 godz. 45 min
26 kromek

Składniki

Zaczyn żytni (dzień 1.)
  • wody
    280 g
  • żytniego zakwasu chlebowego
    15 - 30 g
  • mąki żytniej typu 720-1150
    220 g
Namoczona bułka tarta (dzień 1.)
  • bułki tartej
    50 g
  • wody
    100 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
    200 g
  • mąki żytniej typu 720-1150
    150 g
  • wody
    100 g
  • soli
    2 ½ łyżeczki
  • przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
    2 - 3 łyżeczki
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    10 g
  • nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
    2 łyżeczki
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia
  • kostek lodu lub ½ szklanki wody
    5 - 10

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 90 kcal / 376.4 kJ
Białko 2.8 g
Tłuszcz 0.9 g
Węglowodany 18 g
Błonnik 2 g
Tłuszcz nasycony 0.1 g
Sód 239.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...