Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
TM6 TM5

Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)

4.5 (14 ocen)

Składniki

Zaczyn żytni (dzień 1.)

  • 280 g wody
  • 220 g mąki żytniej, typu 720-1150
  • 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego

Namoczona bułka tarta (dzień 1.)

  • 50 g bułki tartej
  • 100 g wody

Ciasto właściwe (dzień 2.)

  • 200 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 150 g mąki żytniej, typu 720-1150
  • 100 g wody
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 2 - 3 łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
  • 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • skrobia ziemniaczana, do oprószenia
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
  • 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
376.4 kJ / 90 kcal
Białko
2.8 g
Węglowodany
18 g
Tłuszcz
0.9 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Błonnik
2 g
Sód
239.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy