
Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 16 godz. 45 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
280 g wody
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
-
220 g mąki żytniej typu 720-1150
Namoczona bułka tarta (dzień 1.)
-
50 g bułki tartej
-
100 g wody
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
200 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
150 g mąki żytniej typu 720-1150
-
100 g wody
-
2 ½ łyżeczki soli
-
2 - 3 łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
-
10 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
-
5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
90 kcal /
376.4 kJ
Białko
2.8 g
Tłuszcz
0.9 g
Węglowodany
18 g
Błonnik
2 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Sód
239.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska