Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 280 g wody
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
- 220 g mąki żytniej, typu 720-1150
Namoczona bułka tarta (dzień 1.)
- 50 g bułki tartej
- 100 g wody
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 200 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 150 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 100 g wody
- 2 ½ łyżeczki soli
- 2 - 3 łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
- 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 376.4 kJ / 90 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 18 g
- Tłuszcz
- 0.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 239.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 Std. 30 Min
Chleb pszenny na zakwasie
15 Std.
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb litewski na miodzie
30h
Ciabatty na zakwasie
17u.
Chleb na maślance i zakwasie
18h