Ślimaczki z pigwą i marcepanem
TM6 TM5

Ślimaczki z pigwą i marcepanem

4.5 (21 ocen)

Składniki

  • 220 g mleka
  • 100 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 80 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 50 g migdałów, blanszowanych
  • 250 g pigwy, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3-4 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 100 g masy marcepanowej, pokrojonej na kawałki
  • 50 g rodzynek
  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1803.5 kJ / 431 kcal
Białko
9.8 g
Węglowodany
68.9 g
Tłuszcz
13.8 g
Tłuszcz nasycony
5.3 g
Błonnik
3.7 g
Sód
40.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy