![Ślimaczki z pigwą i marcepanem Ślimaczki z pigwą i marcepanem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/F9178490-0BFD-41E3-A23E-9DFC9790AFFA/Derivates/6FAC2185-D3F2-473D-A099-7B01D1B3D34F.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 220 g mleka
- 100 g cukru
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 250 g pigwy, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3-4 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g masy marcepanowej, pokrojonej na kawałki
- 50 g rodzynek
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1803.5 kJ / 431 kcal
- Białko
- 9.8 g
- Węglowodany
- 68.9 g
- Tłuszcz
- 13.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.3 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 40.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto Stollen o smaku grzanego wina
2 Std. 45 Min
Brioszka „korona” z likierem
5 Std.
Babeczki brownie z dynią
1 Std. 30 Min
Bułeczki ze śliwkami i sosem śliwkowym
2 Std.
Semifredo z kawą zbożową
7h
Puszyste ciasto pomarańczowe
1óra 50p
Warkocze orzechowe
2 Std.
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1óra 45p
Jogurtowy sernik z kawą zbożową na zimno
6小时 30 分钟
Porzeczanki (drożdżówki z porzeczkami) na napoju roślinnym (bez laktozy)
2 Std. 50 Min
Deser lodowy z kawałkami ciastek
6小时 30 分钟
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1 Std.