![Leczo z bakłażanem (w słoikach na zimę) Leczo z bakłażanem (w słoikach na zimę)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/35c0b0d0db885b236a915f37bcb64b4d/Derivates/8767ebb05602303b9e0c2d14d095c45b0de9e85e.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 550 g bakłażana, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 400 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych (200 g pokrojonej w 0,5-1 cm paski, 200 g pokrojonej na kawałki)
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- ½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 30 g oleju rzepakowego
-
800 - 850
g pomidorów, świeżych, bez skórki, pokrojonych na kawałki
lub 800 - 850 g krojonych pomidorów, z puszki - 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1 łyżeczka cukru
- ¾ - 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 812.5 kJ / 194.2 kcal
- Białko
- 4.9 g
- Węglowodany
- 28 g
- Tłuszcz
- 8.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 9.8 g
- Sód
- 601.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegańskie curry ze szparagami
1 Std.
Grecka zupa fasolowa (Fasolatha); Placki z cukinii i marchewki z dipem z sera feta
50 Min
Zupa z bobu i pomidorów; Ziołowe pęczotto ze szparagami
1 Std.
Fasolka szparagowa w sosie warzywno-pomidorowym (w słoikach na zimę)
1 Std. 15 Min
Pomarańczowa kasza bulgur z pieczonymi warzywami (TM6)
1 Std.
Wegańskie leczo z ryżem
45 Min
Bakłażany po kaszubsku
3 Std. 50 Min
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
2 Std.
Leczo z pieczarkami (w słoikach na zimę)
1 Std. 30 Min
Wegańskie brownie
2 Std. 45 Min
Wegańskie leczo z kurkami
40 Min
Fasolka szparagowa z curry
45 Min