
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 550 g bakłażana, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 400 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych (200 g pokrojonej w 0,5-1 cm paski, 200 g pokrojonej na kawałki)
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- ½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 30 g oleju rzepakowego
-
800 - 850
g pomidorów, świeżych, bez skórki, pokrojonych na kawałki
lub 800 - 850 g krojonych pomidorów, z puszki - 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1 łyżeczka cukru
- ¾ - 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 812.5 kJ / 194.2 kcal
- Białko
- 4.9 g
- Węglowodany
- 28 g
- Tłuszcz
- 8.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 9.8 g
- Sód
- 601.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mus jabłkowy (na szarlotkę)
40 min
Ketchup
1 godz. 20 min
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50 min
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1 godz. 15 min
Dżem morelowy z imbirem (z mieszanką żelującą 3:1)
1 godz.
Pindżur z pieczonych papryk (w słoikach na zimę)
2 godz. 20 min
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
2 godz.
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
1 godz. 20 min
Ketchup z dyni
40 min
Leczo z pieczarkami (w słoikach na zimę)
1 godz. 30 min
Fasolka szparagowa w sosie warzywno-pomidorowym (w słoikach na zimę)
1 godz. 15 min
Dżem z owoców jagodowych
1 godz.