
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 550 g bakłażana pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 400 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych (200 g pokrojonej w 0,5-1 cm paski, 200 g pokrojonej na kawałki)
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- ½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 30 g oleju rzepakowego
-
800 - 850
g pomidorów świeżych, bez skórki, pokrojonych na kawałki
lub 800 - 850 g krojonych pomidorów, z puszki - 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1 łyżeczka cukru
- ¾ - 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 194.2 kcal / 812.5 kJ
- Białko
- 4.9 g
- Tłuszcz
- 8.7 g
- Węglowodany
- 28 g
- Błonnik
- 9.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Sód
- 601.3 mg