Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
3 - 4 jabłka kwaśne (ok. 150 g każde), bez gniazd nasiennych, ze skórką, pokrojone w ćwiartki (patrz wariant)
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
20 g oliwy z oliwek20 g masła klarowanego (patrz wskazówka)
-
450 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 3 cm kostkę
-
600 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
2 - 3 gałązki tymianku, świeżego1 łyżeczka tymianku, suszonego
-
100 g śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
-
sól do smaku
-
pieprz czarny, mielony do smaku
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
718 mg
Białko
5 g
Kalorie
1141 kJ /
273 kcal
Tłuszcz
10 g
Błonnik
6 g
Tłuszcz nasycony
6 g
Węglowodany
434 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PROSTE ZUPY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zupa krem z ziemniaków i porów
1 godz.
Wegańska zupa bananowa z curry
30 min
Zupa krem z czarnej fasoli
20 min
Zupa krem z pomidorów i bananów
35 min
Kremowa zupa z serem pleśniowym
30 min
Krem pieczarkowy z tymiankową śmietaną i grzankami z serem pleśniowym
1 godz. 10 min
Zupa krem z zielonego ogórka
25 min
Zupa krem z marchewki z tymiankiem
35 min
Zupa krem z kiszonych ogórków z soczewicą
40 min
Zupa krem z kiszonej kapusty
1 godz. 10 min
Zupa czosnkowa
55 min
Zupa cebulowa
1 godz.