Zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek

Zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek

3.9 72 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • 3 - 4 jabłka kwaśne (ok. 150 g każde), bez gniazd nasiennych, ze skórką, pokrojone w ćwiartki (patrz wariant)
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła klarowanego (patrz wskazówka)
    20 g oliwy z oliwek
  • 450 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
    2 - 3 gałązki tymianku, świeżego
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 273 kcal / 1141 kJ
Białko 5 g
Tłuszcz 10 g
Węglowodany 434 g
Błonnik 6 g
Tłuszcz nasycony 6 g
Sód 718 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...