Zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek
TM6 TM5

Zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek

3.9 (68 ocen)

Składniki

  • 3 - 4 jabłka, kwaśne (ok. 150 g każde), bez gniazd nasiennych, ze skórką, pokrojone w ćwiartki (patrz wariant)
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła klarowanego (patrz wskazówka)
    lub 20 g oliwy z oliwek
  • 450 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
    lub 2 - 3 gałązki tymianku, świeżego
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej
  • sól, do smaku
  • pieprz czarny, mielony, do smaku

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1141 kJ / 273 kcal
Białko
5 g
Węglowodany
434 g
Tłuszcz
10 g
Tłuszcz nasycony
6 g
Błonnik
6 g
Sód
718 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy