
Wersje kompatybilne
Ryba na parze z zieloną soczewicą i sosem paprykowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 4 ząbki czosnku
- 50 g oleju
- 300 g zielonej soczewicy, suszonej
- 750 g wody
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 250 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 80 g czarnych oliwek, bez pestek plus dodatkowa ilość pokrojonych w plastry, do dekoracji
- 800 - 850 g filetów z ryby o białym mięsie np. okonia morskiego, dorsza, grubości ok. 3 cm (patrz wskazówka)
- 150 g krojonych pomidorów, z puszki
- 10 - 12 liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 10 g octu balsamicznego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 433.9 kcal / 1815.5 kJ
- Białko
- 41.3 g
- Tłuszcz
- 12.9 g
- Węglowodany
- 40.4 g
- Błonnik
- 7.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Sód
- 888.4 mg
Alternatywne przepisy
Wolno gotowany bulion cielęcy i ravioli z dynią (z osłoną noża miksującego)
8 godz. 50 min
Ryba w papilotach z plastrami warzyw (TM5)
1 godz.
Ryba z fasolką szparagową, salsą verde i szafranowym pilawem; Mus cytrynowo-bazyliowy
55 min
Zupa z cukinią; Ryba na parze z ziemniakami i cytrynowym sosem
50 min
Filety z pstrąga gotowane na parze i purée z brokułów
40 min
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1 godz.
Ryba na parze z sosem pomidorowym
1 godz.
Ryba gotowana na parze, warzywa i pilaw
45 min
Ryba z warzywami na parze
1 godz. 15 min
Ryba na parze z zielonym purée
50 min
Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym
30 min
Ryby z ryżem z warzywami
50 min