Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Ryba na parze z zieloną soczewicą i sosem paprykowym
TM5 / TM6 + Thermomix® Friend

Ryba na parze z zieloną soczewicą i sosem paprykowym

4.1 (7 ocen)

Składniki

  • 200 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g oleju
  • 300 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 750 g wody
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 250 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 80 g czarnych oliwek, bez pestek, plus dodatkowa ilość pokrojonych w plastry, do dekoracji
  • 800 - 850 g filetów z ryby o białym mięsie, np. okonia morskiego, dorsza, grubości ok. 3 cm (patrz wskazówka)
  • 150 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 10 - 12 liści bazylii, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 10 g octu balsamicznego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1815.5 kJ / 433.9 kcal
Białko
41.3 g
Węglowodany
40.4 g
Tłuszcz
12.9 g
Tłuszcz nasycony
1.7 g
Błonnik
7.9 g
Sód
888.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy