![Łosoś marynowany w burakach (Gravlax) Łosoś marynowany w burakach (Gravlax)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/645A280B-700D-41FC-9D7B-688EB705F46D/Derivates/C22F833C-92E2-4DE2-ADDD-A6E6151B8B04.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 filety z łososia, świeże, bez skóry, bez ości (500 g każdy), uprzednio zamrożone i rozmrożone (patrz wskazówka)
- skórka z 1 pomarańczy, małej, ekologicznej, bez białych błonek
- skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 6 owoców jałowca
- 10 gałązek koperku, świeżego, tylko liście
- 150 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
- 200 g soli gruboziarnistej
- 150 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 30 g ginu
- 4 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 1 cytryna, pokrojona w ćwiartki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 845 kJ / 202 kcal
- Białko
- 16.83 g
- Węglowodany
- 13.51 g
- Tłuszcz
- 8.79 g
- Błonnik
- 0.36 g
Alternatywne przepisy
Sałatka z kaczką (sous-vide, z osłoną noża miksującego) i sosem borówkowym
1 Std. 35 Min
Wołowina po burgundzku z kopytkami dyniowymi (z osłoną noża miksującego)
8h 20min
Ossobuco po mediolańsku
1 Std. 10 Min
Łosoś teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1 Std. 20 Min
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8h
Tatar z tuńczyka z kremem awokado
20 Min
Tatar ze śledzia z kolendrą i mango
55 min
Vitello tonnato - mięso na zimno z sosem z tuńczyka
25h 20 min
Wolno gotowane koreańskie żeberka i fajitas (z osłoną noża miksującego)
4h 10min
Kanapki z tatarem z łososia i kremem z awokado
20 Min
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1 Std. 25 Min
Małże po marynarsku
1h 15min