Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków

Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków

4.4 13 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 5 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

  • soli
    2 szczypty
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty
  • wędzonego boczku
    6 plastrów
  • cielęciny w jednym kawałku, bez kości
    500 g
  • rozmarynu, świeżego
    2 gałązki
  • wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
    1500 - 1600 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    30 g
Chipsy z jabłek i ziemniaków
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 2 mm plastry
    400 g
  • ziemniaków pokrojonych w 2 mm plastry
    400 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki
Sos
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    50 g
  • korzenia selera pokrojonego na kawałki
    30 g
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    20 - 30 g
  • masła
    15 g
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    ½ łyżeczki
  • woda (do uzyskania 100 g płynu)
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    30 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 449.5 kcal / 1882 kJ
Białko 32 g
Tłuszcz 21.8 g
Węglowodany 33.8 g
Błonnik 4.8 g
Tłuszcz nasycony 6 g
Sód 902.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...