Wersje kompatybilne
Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g cielęciny, w jednym kawałku, bez kości
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty soli
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1500 - 1600 g wody, do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
Chipsy z jabłek i ziemniaków
- 400 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 2 mm plastry
- 400 g ziemniaków, pokrojonych w 2 mm plastry
- 30 g oliwy z oliwek
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
Sos
- 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 30 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 20 - 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 15 g masła
- ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- woda (do uzyskania 100 g płynu)
- 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1882 kJ / 449.5 kcal
- Białko
- 32 g
- Węglowodany
- 33.8 g
- Tłuszcz
- 21.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Sód
- 902.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z kaczką (sous-vide, z osłoną noża miksującego) i sosem borówkowym
1hod. 35min
Filety z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) w cytrusowej marynacie
3h 30min
Wołowina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z frytkami z batatów i sosem majonezowym
1h 30min
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7 godz. 30 min
Perliczki pieczone z jałowcem
2h
Wolno gotowany gulasz cielęcy
2 godz. 10 min
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1h 25min
Gulasz cielęcy z ziemniakami i jabłkiem
1h 25min
Kurczak w sosie ostrygowym (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ryżem jaśminowym
2 godz. 10 min
Wolno gotowana zupa gulaszowa z cielęciny (z osłoną noża miksującego)
6 Std. 30 Min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2h 20min
Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym z purée ziemniaczanym i fasolką szparagową
1h 10min