Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto zaparzane
- 125 g mleka
- 25 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
Ciasto właściwe
- 170 g mleka
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 425 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 70 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 żółtko, roztrzepane
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 858.2 kJ / 205.1 kcal
- Białko
- 6.1 g
- Węglowodany
- 34.8 g
- Tłuszcz
- 4.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.4 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 111.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szybkie kajzerki
1 godz. 50 min
Meksykańskie zaplatane bułki
2u.
Chleb codzienny na drożdżach
3h 45min
Podłużne bułki pszenne
3 godz. 30 min
Bawarski chleb preclowy
2u.
Plecione bułki z makiem
14h 30min
Bułki maślane z ziarnami
2u.
Chleb tygrysi
4u.
Słodkie maślane rogale
2h 10 min
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2u.
Smażone bułki chińskie
2h 30min
Kajzerki
15sa 45 dk