![Mleczne bułki do odrywania Mleczne bułki do odrywania](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/07fe492c-4244-4bff-aff1-6dfedd6591c7/Derivates/f8146e52-0e1b-4fa0-8d8e-5196410a9e75.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto zaparzane
- 125 g mleka
- 25 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
Ciasto właściwe
- 170 g mleka
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 425 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 70 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 żółtko, roztrzepane
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 858.2 kJ / 205.1 kcal
- Białko
- 6.1 g
- Węglowodany
- 34.8 g
- Tłuszcz
- 4.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.4 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 111.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Świderki z makiem
2h 10min
Fińskie ciasteczka zimowe (Joulutorttu)
1u. 15min
Bułki jogurtowe z suszonymi owocami
2h
Chleb na parze
2 godz. 20 min
Bułki maślane z ziarnami
2h
Kajzerki
15h 45min
Meksykańskie zaplatane bułki
2h
Słodkie maślane rogale
2h 10min
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Chleb tygrysi
4h
Szybkie kajzerki
1h 50min
Chleb codzienny na drożdżach
3h 45min