Perłowy tort piętrowy

4.6 19 ocen
Przygotowanie 5 godz. 30 min
Czas całkowity 72 godz.
36 porcji

Składniki

Biszkopty
  • 13 jajek
  • 340 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    6 łyżeczek cukru wanilinowego
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szczypty soli
  • 80 g oleju
Chrupka malinowa
  • 80 g rurek waflowych suchych, bez nadzienia, przełamanych na pół
  • 40 g malin, liofilizowanych
  • 150 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 90 g oleju
Krem szampański i przełożenie
  • 600 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 500 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 100 g wody
  • 40 g żelatyny w proszku
  • 6 żółtek
  • 250 g cukru
  • 1 limonka ekologiczna
  • 600 g szampana w temp. pokojowej (patrz wskazówka)
    600 g wina musującego, typu Prosecco, w temp. pokojowej
  • 300 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 100 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego (z ok. 3 szt.)
  • 300 g malin, świeżych
Masa maślana na bazie bezy szwajcarskiej i dekoracja
  • 140 g białek (z ok. 4 jajek)
  • 230 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 450 g masła bardzo zimnego, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie) dowolnego koloru, kilka kropli
  • perełki cukrowe, białe do dekoracji
  • kwiaty, jadalne do dekoracji

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 148.4 mg
Białko 7.3 g
Kalorie 1915.4 kJ / 457.8 kcal
Tłuszcz 30.2 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 15.4 g
Węglowodany 38.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...