
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Frużelina wiśniowa
- 1 słoik wiśni z kompotu bez pestek, ok. 900 g (patrz wskazówka)
-
10
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 20 g cukru wanilinowego -
20
g skrobi kukurydzianej
lub 20 g skrobi ziemniaczanej - 20 g wiśniówki (opcjonalnie)
Krem i wykończenie
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 250 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 40 g cukru
-
15
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 30 g cukru wanilinowego - wiórki czekoladowe do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 326 kcal / 1366 kJ
- Białko
- 9 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Węglowodany
- 41 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Sód
- 51 mg