Urządzenia i Akcesoria
Warkocze orzechowe
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz.
15 sztuk
Składniki
Nadzienie orzechowe
-
200 g orzechów włoskich, łuskanych200 g orzechów laskowych
-
100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
90 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
Ciasto półfrancuskie
-
220 g mleka
-
20 g cukru
-
2 jajka
-
4 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)40 g drożdży świeżych pokruszonych
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 szczypta soli
-
150 g masła zimnego, pokrojonego w 5 mm plastry
Lukier
-
160 g cukru
-
20 g wody
-
1 łyżeczka rumu1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
33.8 mg
Białko
8 g
Kalorie
1659.6 kJ /
396.6 kcal
Tłuszcz
20.1 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
7.7 g
Węglowodany
48.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DRUGIE ŚNIADANIA CZ. II
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Bułki jogurtowe z suszonymi owocami
2 Std.
Paluszki serowe z pestkami dyni
1 Std. 30 Min
Andaluzyjskie herbatniki (mantecados)
1 Std.
Ciastka z kremem orzechowym
1 Std. 20 Min
Ślimaczki z budyniem i rodzynkami
1 Std. 50 Min
Meksykańskie zaplatane bułki
2 Std.
Orzechowe świderki
2 Std. 30 Min
Fińskie ciasteczka zimowe (Joulutorttu)
1 Std. 15 Min
Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)
1 Std. 45 Min
Chleb tygrysi
4 Std.
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 Std.
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 Std. 30 Min