Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nadzienie orzechowe
-
200
g orzechów laskowych
lub 200 g orzechów włoskich, łuskanych - 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 90 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
Ciasto półfrancuskie
- 220 g mleka
- 20 g cukru
- 2 jajka
-
40
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 4 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta soli
- 150 g masła, zimnego, pokrojonego w 5 mm plastry
Lukier
- 160 g cukru
- 20 g wody
-
1
łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
lub 1 łyżeczka rumu
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1659.6 kJ / 396.6 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 48.4 g
- Tłuszcz
- 20.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 33.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciastka z kremem orzechowym
1 Std. 20 Min
Brioszka „korona” z likierem
5h
Hiszpańskie mini ciasta Trzech Króli (Mini roscón de Reyes)
3h
Słodkie węzełki z rodzynkami
2h 45min
Fińskie ciasteczka zimowe (Joulutorttu)
1 Std. 15 Min
Mini ciasta pandoro
1h 30min
Meksykańskie zaplatane bułki
2h
Ślimaczki z budyniem i rodzynkami
1 Std. 50 Min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2h 30min
Francuskie rogaliki (Croissants)
12 godz.
Zawijane drożdżówki z serem
2 Std. 40 Min
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2h