Warkocze orzechowe

Warkocze orzechowe

4.7 275 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz.
15 sztuk

Składniki

Nadzienie orzechowe
  • orzechów laskowych
    200 g
    200 g orzechów włoskich, łuskanych
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    100 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    90 g
  • cynamonu, mielonego
    ½ łyżeczki
Ciasto półfrancuskie
  • mleka
    220 g
  • cukru
    20 g
  • jajka
    2
  • drożdży świeżych pokruszonych
    40 g
    4 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    500 g
  • soli
    1 szczypta
  • masła zimnego, pokrojonego w 5 mm plastry
    150 g
Lukier
  • cukru
    160 g
  • wody
    20 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżeczka
    1 łyżeczka rumu

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 396.6 kcal / 1659.6 kJ
Białko 8 g
Tłuszcz 20.1 g
Węglowodany 48.4 g
Błonnik 3 g
Tłuszcz nasycony 7.7 g
Sód 33.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...