Warkocze orzechowe
TM6 TM5

Warkocze orzechowe

4.7 (262 oceny)

Składniki

Nadzienie orzechowe

  • 200 g orzechów laskowych
    lub 200 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 90 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego

Ciasto półfrancuskie

  • 220 g mleka
  • 20 g cukru
  • 2 jajka
  • 40 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 4 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 szczypta soli
  • 150 g masła, zimnego, pokrojonego w 5 mm plastry

Lukier

  • 160 g cukru
  • 20 g wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    lub 1 łyżeczka rumu

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1659.6 kJ / 396.6 kcal
Białko
8 g
Węglowodany
48.4 g
Tłuszcz
20.1 g
Tłuszcz nasycony
7.7 g
Błonnik
3 g
Sód
33.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy