Wielkanocne babeczki „zajączki”

Wielkanocne babeczki „zajączki”

4.1 7 ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
12 sztuk

Składniki

Waniliowe babeczki
  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka
  • 120 g maślanki
  • 150 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 16 pianek marshmallow białych
Dekoracja
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 150 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 8 - 10 łyżek wiórków kokosowych
  • 100 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 385.8 kcal / 1614.3 kJ
Białko 5.4 g
Tłuszcz 23 g
Węglowodany 40.2 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 13.1 g
Sód 167.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...