Urządzenia i Akcesoria
Szwajcarski chleb rustykalny
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 25 godz. 20 min
2 sztuki
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
-
150 g wody
-
150 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
Prażenie mąki
-
100 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
200 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
270 g wody
-
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (patrz wskazówka)
-
olej do natłuszczenia
-
2 łyżeczki soli
-
5 g drożdży świeżych
-
5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
2341.4 mg
Białko
30.8 g
Kalorie
3820 kJ /
913 kcal
Tłuszcz
4.3 g
Błonnik
6.9 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Węglowodany
183.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chrupiące paluchy z ziarnami
4 godz. 45 min
Dyniowy chleb na zakwasie
18 godz. 20 min
Ziołowa przyprawa do chleba
5 min
Rustykalna przyprawa do chleba
5 min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 godz.
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.