Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 150 g wody
- 150 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Prażenie mąki
- 100 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 200 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 270 g wody
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (patrz wskazówka)
- olej, do natłuszczenia
- 2 łyżeczki soli
- 5 g drożdży świeżych
- 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 3820 kJ / 913 kcal
- Białko
- 30.8 g
- Węglowodany
- 183.5 g
- Tłuszcz
- 4.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 6.9 g
- Sód
- 2341.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 Std. 20 Min
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 Std.
Chleb drwala
24u. 30min
Rustykalna przyprawa do chleba
5 Min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14h 50 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Bagietki rustykalne
15 godz.
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 Std. 10 Min
Chleb litewski na miodzie
30 Std.
Ciabatty na zakwasie
17óra
Chleb na maślance i zakwasie
18h