Urządzenia i Akcesoria
Szwajcarski chleb rustykalny
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 25 godz. 20 min
2 sztuki
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
-
150 g wody
-
150 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
Prażenie mąki
-
100 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
200 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
270 g wody
-
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (patrz wskazówka)
-
olej do natłuszczenia
-
2 łyżeczki soli
-
5 g drożdży świeżych
-
5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
2341.4 mg
Białko
30.8 g
Kalorie
3820 kJ /
913 kcal
Tłuszcz
4.3 g
Błonnik
6.9 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Węglowodany
183.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 godz. 20 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Śródziemnomorski chleb rozmarynowy
1 godz. 55 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Bagietki rustykalne
15 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 godz. 40 min
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min