Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn pszenno-jabłkowy (dzień 1.)
- 160 g wody
- 160 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
300
g semoliny z pszenicy durum, drobnej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
lub 300 g kaszy manny, plus dodatkowa ilość do oprószenia - 150 g wody
-
5
g drożdży świeżych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 341.3 kJ / 81.6 kcal
- Białko
- 2.4 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 2.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 180.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 Std. 20 Min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Szwajcarski chleb rustykalny
25h 20min
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 Std.
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Chleb pszenny na zakwasie
15u.
Przyprawa do chleba
5 Min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb litewski na miodzie
30h
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Chleb na maślance i zakwasie
18h