Chleb wenecki na zakwasie

Chleb wenecki na zakwasie

4.2 10 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 17 godz. 10 min
26 kromek

Składniki

Zaczyn pszenno-jabłkowy (dzień 1.)
  • wody
    160 g
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-750
    160 g
  • zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
    15 - 30 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • semoliny z pszenicy durum drobnej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
    300 g
    300 g kaszy manny, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • wody
    150 g
  • drożdży świeżych
    5 g
    ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • soli
    2 łyżeczki
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    3 łyżki
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 81.6 kcal / 341.3 kJ
Białko 2.4 g
Tłuszcz 2.5 g
Węglowodany 13 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 0.4 g
Sód 180.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...