Urządzenia i Akcesoria
Bułki wielozbożowe z orzechami
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz. 40 min
12 sztuk
Składniki
Ciasto zaparzane
-
100 g ziaren żyta
-
350 g wody
-
30 g siemienia lnianego
-
50 g płatków owsianych
-
50 g orzeszka ziemnego, prażonego, niesolonego
Ciasto właściwe
-
220 g wody zimnej, plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
2 łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
450 g mąki pszennej chlebowej typu 750-650, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
15 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
2 łyżeczki soli
-
ziarna słonecznika do posypania
-
5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
393.1 mg
Białko
8.3 g
Kalorie
966.9 kJ /
231.1 kcal
Tłuszcz
5.3 g
Błonnik
4.1 g
Tłuszcz nasycony
1.2 g
Węglowodany
38.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb z ziarnami
2 Std. 30 Min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Przyprawa do chleba
5 Min
Bułki orkiszowe
23 Std. 40 Min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24 Std.
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Chleb jogurtowy
3 Std.
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 Std. 15 Min
Prosty chleb mieszany
3 Std. 40 Min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 Std. 40 Min