Bułki wielozbożowe z orzechami

Bułki wielozbożowe z orzechami

4.9 117 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz. 40 min
12 sztuk

Składniki

Ciasto zaparzane
  • ziaren żyta
    100 g
  • wody
    350 g
  • siemienia lnianego
    30 g
  • płatków owsianych
    50 g
  • orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
    50 g
Ciasto właściwe
  • wody zimnej, plus dodatkowa ilość do posmarowania
    220 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    20 g
    2 łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych
  • mąki pszennej chlebowej typu 750-650, plus dodatkowa ilość do oprószenia
    450 g
  • masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    15 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • ziarna słonecznika do posypania
  • kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
    5 - 10

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 231.1 kcal / 966.9 kJ
Białko 8.3 g
Tłuszcz 5.3 g
Węglowodany 38.4 g
Błonnik 4.1 g
Tłuszcz nasycony 1.2 g
Sód 393.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...