![Bułki wielozbożowe z orzechami Bułki wielozbożowe z orzechami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/f322d11b-1bd6-4c08-8957-cb5878f7d541/Derivates/944078c6-131a-4116-8f57-7392375825e4.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto zaparzane
- 100 g ziaren żyta
- 350 g wody
- 30 g siemienia lnianego
- 50 g płatków owsianych
- 50 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
Ciasto właściwe
- 220 g wody, zimnej, plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych - 450 g mąki pszennej chlebowej, typu 750-650, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 15 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 łyżeczki soli
- ziarna słonecznika, do posypania
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 966.9 kJ / 231.1 kcal
- Białko
- 8.3 g
- Węglowodany
- 38.4 g
- Tłuszcz
- 5.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.2 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Sód
- 393.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 Std. 45 Min
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14h 50min
Bułki orkiszowe
23h 40min
Chrupiące paluchy z ziarnami
4 Std. 45 Min
Bułki orkiszowe z posypką
14h 30 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24h
Bułki-trojaczki z ziarnami
2h 40 min
Słonecznikowe bagietki
1h 10 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30 min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1h 15min
Chleb drwala
24 Std. 30 Min