Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 175 g wody
- 175 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 175 g wody
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- olej, do natłuszczenia
- 2 łyżeczki soli
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1253.2 kJ / 299.5 kcal
- Białko
- 9.7 g
- Węglowodany
- 60.7 g
- Tłuszcz
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 779.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciabatty na zakwasie
17h
Bagietki
15h
Plecione bułki z makiem
14 Std. 30 Min
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16h 40min
Chleb drwala
24h 30min
Bawarski chleb preclowy
2 Std.
Suszony zakwas
24hod. 10min
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 Std.
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14h 50min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 Std. 20 Min