![Bagietki rustykalne Bagietki rustykalne](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/a5dac95d-f593-4152-a4b9-afd07dfd2a19/Derivates/5bbb9c6e-2f89-481a-93ab-1033f00a443b.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 175 g wody
- 175 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 175 g wody
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- olej, do natłuszczenia
- 2 łyżeczki soli
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1253.2 kJ / 299.5 kcal
- Białko
- 9.7 g
- Węglowodany
- 60.7 g
- Tłuszcz
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 779.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Bagietki
15 Std.
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26h
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Chrupiące paluchy z ziarnami
4h 45min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3h 40min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48h 20min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 Std. 40 Min
Angielskie bułki śniadaniowe z patelni (English muffins)
2 Std.
Kajzerki
15 godz. 45 min
Bawarski chleb preclowy
2 Std.
Chleb drwala
24 Std. 30 Min