
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto zaparzane
- 125 g mleka
- 25 g mąki orkiszowej, białej
Ciasto właściwe
- 245 g mleka
- 500 g mąki orkiszowej, białej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka soli
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- migdały, w płatkach, do posypania
- cukier perlisty, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 476.8 kJ / 113.9 kcal
- Białko
- 4.2 g
- Węglowodany
- 19.2 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.6 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 110.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Włoskie grissini
2h
Szybkie paluchy drożdżowe
35min
Chleb jogurtowy
3 godz.
Bułki orkiszowe z posypką
14 Std. 30 Min
Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
2 godz. 20 min
Bułeczki pszenno-żytnie
12h 30min
Słonecznikowe bagietki
1 godz. 10 min
Szybki chleb orkiszowy
1 godz. 25 min
Słodkie maślane rogale
2h 10min
Ciasteczka „ze wszystkim”
50 min
Ciastka z migdałami i gorzką czekoladą
40min
Świderki z makiem
2h 10min