Wieniec orkiszowy

Wieniec orkiszowy

4.9 26 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 4 godz.
24 porcje

Składniki

Ciasto zaparzane
  • 125 g mleka
  • 25 g mąki orkiszowej, białej
Ciasto właściwe
  • 245 g mleka
  • 500 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
  • migdały, w płatkach do posypania
  • cukier perlisty do posypania

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 110.6 mg
Białko 4.2 g
Kalorie 476.8 kJ / 113.9 kcal
Tłuszcz 3 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 1.6 g
Węglowodany 19.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...