Wieniec orkiszowy

Wieniec orkiszowy

5.0 16 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 4 godz.
24 porcje

Składniki

Ciasto zaparzane
  • mleka
    125 g
  • mąki orkiszowej, białej
    25 g
Ciasto właściwe
  • mleka
    245 g
  • mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    500 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    70 g
  • masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    50 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    10 g
    1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • soli
    1 łyżeczka
  • jajko roztrzepane, do posmarowania
    1
  • migdały, w płatkach do posypania
  • cukier perlisty do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 113.9 kcal / 476.8 kJ
Białko 4.2 g
Tłuszcz 3 g
Węglowodany 19.2 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 1.6 g
Sód 110.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...