Urządzenia i Akcesoria
Indyjskie pączki (Gulab jamun)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
12 sztuk
Składniki
-
40 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
Syrop
-
400 g wody
-
350 g cukru
-
1 szczypta nitek szafranu
-
½ łyżeczki kardamonu, mielonego3 strączki kardamonu rozgniecione
-
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Gulab jamuns
-
150 g mleka w proszku niegranulowanego
-
30 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
20 g masła, miękkiego20 g masła klarowanego miękkiego (patrz wskazówka)
-
¼ łyżeczki kardamonu, mielonego
-
1 jajko
-
30 g mleka
-
woda do zwilżenia dłoni
-
olej do głębokiego smażenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
85.2 mg
Białko
4.8 g
Kalorie
852 kJ /
203.6 kcal
Tłuszcz
12 g
Błonnik
0.4 g
Tłuszcz nasycony
4.2 g
Węglowodany
20.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA INDYJSKA
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Podwójnie pistacjowe makaroniki
3 godz.
Gniazdka ze spiralizowanych warzyw z duszonymi pieczarkami (TM6, TM7)
1 godz.
Bento z onigiri i omletem
1 godz. 15 min
Koreańskie tosty (TM7, TM6, TM5)
35 min
Suflet malinowy z angielskim kremem
1 godz. 15 min
Sałatka z soczewicy i kurczaka
30 min
Aljotta (maltańska zupa rybna)
45 min
Laski św. Mikołaja
3 godz. 20 min
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM5)
35 min
Pierożki bánh bao z wieprzowiną i jajkiem przepiórczym
2 godz. 55 min
Słodki kalendarz adwentowy
1 godz. 20 min
Bento z pandami
1 godz.