Indyjskie pączki (Gulab jamun)

Indyjskie pączki (Gulab jamun)

4.1 15 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
12 sztuk

Składniki

  • 40 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
Syrop
  • 400 g wody
  • 350 g cukru
  • 1 szczypta nitek szafranu
  • 3 strączki kardamonu rozgniecione
    ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Gulab jamuns
  • 150 g mleka w proszku niegranulowanego
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g masła klarowanego miękkiego (patrz wskazówka)
    20 g masła, miękkiego
  • ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego
  • 1 jajko
  • 30 g mleka
  • woda do zwilżenia dłoni
  • olej do głębokiego smażenia

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 85.2 mg
Białko 4.8 g
Kalorie 852 kJ / 203.6 kcal
Tłuszcz 12 g
Błonnik 0.4 g
Tłuszcz nasycony 4.2 g
Węglowodany 20.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...