Indyjskie pączki (Gulab jamun)

Indyjskie pączki (Gulab jamun)

4.1 14 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
12 sztuk

Składniki

  • orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
    40 g
Syrop
  • wody
    400 g
  • cukru
    350 g
  • nitek szafranu
    1 szczypta
  • strączki kardamonu rozgniecione
    3
    ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżeczka
Gulab jamuns
  • mleka w proszku niegranulowanego
    150 g
  • mąki pszennej
    30 g
  • proszku do pieczenia
    1 łyżeczka
  • masła klarowanego miękkiego (patrz wskazówka)
    20 g
    20 g masła, miękkiego
  • kardamonu, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • jajko
    1
  • mleka
    30 g
  • woda do zwilżenia dłoni
  • olej do głębokiego smażenia

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 203.6 kcal / 852 kJ
Białko 4.8 g
Tłuszcz 12 g
Węglowodany 20.5 g
Błonnik 0.4 g
Tłuszcz nasycony 4.2 g
Sód 85.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...