
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
Syrop
- 400 g wody
- 350 g cukru
- 1 szczypta nitek szafranu
-
3
strączki kardamonu rozgniecione
lub ½ łyżeczki kardamonu, mielonego - 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Gulab jamuns
- 150 g mleka w proszku niegranulowanego
- 30 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
20
g masła klarowanego miękkiego (patrz wskazówka)
lub 20 g masła miękkiego - ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego
- 1 jajko
- 30 g mleka
- woda do zwilżenia dłoni
- olej do głębokiego smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 203.6 kcal / 852 kJ
- Białko
- 4.8 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Węglowodany
- 20.5 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.2 g
- Sód
- 85.2 mg