Bułki orkiszowe z posypką
TM6 TM5

Bułki orkiszowe z posypką

4.8 (14 ocen)

Składniki

Zaczyn typu poolish (dzień 1.)

  • 150 g wody
  • 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
  • 150 g mąki orkiszowej, razowej

Ciasto właściwe (dzień 2.)

  • 200 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • 5 g drożdży świeżych
  • 350 g mąki orkiszowej, białej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 15 g ekstraktu słodowego w proszku
    lub 15 g miodu, płynnego
  • 3 łyżeczki łusek babki płesznik (psyllium), mielonych (patrz wskazówka)
    lub 3 łyżeczki łusek babki jajowatej, mielonych
  • 2 łyżeczki soli
  • olej, do natłuszczenia
  • ziarna sezamu, do posypania
  • mak, do posypania
  • 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
758 kJ / 181 kcal
Białko
7 g
Węglowodany
35 g
Tłuszcz
1 g
Błonnik
3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy