
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 150 g wody
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
- 150 g mąki orkiszowej, razowej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 200 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
- 5 g drożdży świeżych
- 350 g mąki orkiszowej, białej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
15
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 15 g miodu, płynnego -
3
łyżeczki łusek babki płesznik (psyllium), mielonych (patrz wskazówka)
lub 3 łyżeczki łusek babki jajowatej, mielonych - 2 łyżeczki soli
- olej, do natłuszczenia
- ziarna sezamu, do posypania
- mak, do posypania
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 758 kJ / 181 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 35 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szybki chleb orkiszowy
1h 25min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 godz. 40 min
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Plecione bułki z makiem
14h 30 min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2h 40min
Bułki orkiszowe
23 godz. 40 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24 Std.
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14h 50min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h