
Urządzenia i Akcesoria
Bułki orkiszowe z posypką
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 14 godz. 30 min
10 sztuk
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
-
wody150 g
-
drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)1 mały kawałek
-
mąki orkiszowej, razowej150 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
wody plus dodatkowa ilość do posmarowania200 g
-
soli2 łyżeczki
-
drożdży świeżych5 g
-
ekstraktu słodowego w proszku15 g
-
mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia350 g
-
łusek babki płesznik (psyllium) mielonych (patrz wskazówka)3 łyżeczki
-
olej do natłuszczenia
-
ziarna sezamu do posypania
-
mak do posypania
-
kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)5 - 10
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
181 kcal /
758 kJ
Białko
7 g
Tłuszcz
1 g
Węglowodany
35 g
Błonnik
3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 godz. 45 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Dyniowy chleb na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Paluchy z serem i boczkiem na zakwasie
14 godz. 45 min
Suszony zakwas
24 godz. 10 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24 godz.
Kajzerki
15 godz. 45 min
Chrupiące paluchy z ziarnami
4 godz. 45 min
Bułki orkiszowe
23 godz. 40 min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 godz. 40 min