![Chrupiące paluchy z ziarnami Chrupiące paluchy z ziarnami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/dc8a92e9-be01-47ea-a31c-5fd1498b8709/Derivates/5875802d-4a45-4f30-9f00-1fdfa2ae35b4.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto zaparzane
- 30 g ziaren pszenicy
- 30 g ziaren żyta
- 25 g siemienia lnianego
- 20 g ziaren sezamu
- 40 g płatków owsianych
- 300 g wody
- 20 g bułki tartej
Ciasto właściwe
- 100 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 340 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - 10 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki ziaren sezamu, białego, do posypania
- 1 łyżka soli morskiej, gruboziarnistej, do posypania (opcjonalnie)
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 933.1 kJ / 223 kcal
- Białko
- 7.6 g
- Węglowodany
- 35.8 g
- Tłuszcz
- 5.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.2 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Sód
- 485.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Bagietki
15 godz.
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26h
Bułki orkiszowe
23 godz. 40 min
Bułki orkiszowe z posypką
14h 30min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3h 40 min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 godz. 40 min
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Plecione bułki z makiem
14h 30min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Chleb drwala
24hod. 30min