Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto zaparzane
- 30 g ziaren pszenicy
- 30 g ziaren żyta
- 20 g bułki tartej
- 25 g siemienia lnianego
- 20 g ziaren sezamu
- 40 g płatków owsianych
- 300 g wody
Ciasto właściwe
- 100 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
- 340 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) -
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - 10 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki ziaren sezamu, białego, do posypania
- 1 łyżka soli morskiej, gruboziarnistej, do posypania (opcjonalnie)
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 933.1 kJ / 223 kcal
- Białko
- 7.6 g
- Węglowodany
- 35.8 g
- Tłuszcz
- 5.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.2 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Sód
- 485.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24hod.
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26h
Wieniec orkiszowy
4 Std.
Bułki orkiszowe z posypką
14h 30 min
Szwajcarski chleb rustykalny
25小时 20 分钟
Świderki z makiem
2 godz. 10 min
Plecione bułki z makiem
14h 30 min
Bułki orkiszowe
23 Std. 40 Min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2h 40min
Chleb drwala
24h 30min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3h 40min
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min