
Urządzenia i Akcesoria
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
10 porcji
Składniki
-
100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
100 g migdałów, ze skórką
-
5 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
-
250 g mleka
-
2 żółtka
-
25 g skrobi ziemniaczanej
-
30 g masła miękkiego
-
20 g rumu
-
2 - 3 krople ekstraktu migdałowego, naturalnego (opcjonalnie)
-
2 płaty ciasta francuskiego (po ok. 275 g każdy)
-
1 fasola Piękny Jaś, suszona lub inna niespodzianka, np. mała figurka (patrz informacja o potrawie)
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania ciasta
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
406 kcal /
1699 kJ
Białko
7 g
Tłuszcz
25 g
Węglowodany
37 g
Błonnik
1.9 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Sód
145 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

PRZEPISY Z HISTORIĄ
12 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Ciasto wiosenna stokrotka
50 min
Czekoladowe jajka z migdałami
3 godz. 15 min
Karkówka jagnięca (sous-vide) z sosem tahini i olejem miętowym (z osłoną noża miksującego)
13 godz.
Świąteczne ciasto Stollen z twarogiem
2 godz. 30 min
Grzaniec cytrynowy
20 min
Angielskie ciasto z bakaliami i marcepanem (Simnel cake)
3 godz.
Świąteczne choinki brownie
2 godz. 50 min
Gorąca czekolada z przyprawami korzennymi
10 min
Cantucci czekoladowe z pistacjami
2 godz.
Koreańska sałatka ze spiralizowanych ogórków (TM5)
25 min
Ciasto jubileuszowe
2 godz. 30 min
Omlet austriacki z sosem truskawkowym
1 godz.