Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
TM6 TM5

Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)

4.5 (25 ocen)

Składniki

  • 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 100 g migdałów, ze skórką
  • 5 g skórki z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 250 g mleka
  • 2 żółtka
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
    lub 25 g skrobi kukurydzianej
  • 30 g masła, miękkiego
  • 20 g rumu
    lub 20 g brandy
  • 2 - 3 krople ekstraktu migdałowego, naturalnego (opcjonalnie)
  • 2 płaty ciasta francuskiego (po ok. 275 g każdy)
  • 1 fasola Piękny Jaś, suszona lub inna niespodzianka, np. mała figurka (patrz informacja o potrawie)
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1699 kJ / 406 kcal
Białko
7 g
Węglowodany
37 g
Tłuszcz
25 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Błonnik
1.9 g
Sód
145 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy