Wersje kompatybilne
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn pszenny (dzień 1. rano)
- 170 g wody
- 170 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 1. wieczór)
- 350 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 250 g wody, zimnej
- 2 łyżeczki soli
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g, patrz wskazówka)
- olej, do natłuszczenia
Nadzienie (dzień 2. rano)
- 30 g czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 50 g sera, twardego, np. cheddara, ementalera, parmezanu, grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
- mąka pszenna chlebowa, typu 650-750, do oprószenia
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 5025.1 kJ / 1201.1 kcal
- Białko
- 40.6 g
- Węglowodany
- 189.1 g
- Tłuszcz
- 30.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.1 g
- Błonnik
- 8.4 g
- Sód
- 2617 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb drwala
24h 30min
Szwajcarski chleb rustykalny
25h 20min
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Rustykalna przyprawa do chleba
5 Min
Chleb litewski na miodzie
30h
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Chrupiące paluchy z ziarnami
4 Std. 45 Min
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Ciabatty na zakwasie
17h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min