Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
TM6 TM5

Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym

4.0 (1 ocena)

Składniki

Zaczyn pszenny (dzień 1. rano)

  • 170 g wody
  • 170 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
  • 15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)

Ciasto właściwe (dzień 1. wieczór)

  • 250 g wody, zimnej
  • 350 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
  • 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g, patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki soli
  • olej, do natłuszczenia

Nadzienie (dzień 2. rano)

  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 30 g czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 50 g sera, twardego, np. cheddara, ementalera, parmezanu, grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • mąka pszenna chlebowa, typu 650-750, do oprószenia
  • 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
5025.1 kJ / 1201.1 kcal
Białko
40.6 g
Węglowodany
189.1 g
Tłuszcz
30.8 g
Tłuszcz nasycony
7.1 g
Błonnik
8.4 g
Sód
2617 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy