Wersje kompatybilne
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn pszenny (dzień 1. rano)
- 170 g wody
- 170 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 1. wieczór)
- 350 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 250 g wody, zimnej
- 2 łyżeczki soli
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g, patrz wskazówka)
- olej, do natłuszczenia
Nadzienie (dzień 2. rano)
- 30 g czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 50 g sera, twardego, np. cheddara, ementalera, parmezanu, grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
- mąka pszenna chlebowa, typu 650-750, do oprószenia
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 5025.1 kJ / 1201.1 kcal
- Białko
- 40.6 g
- Węglowodany
- 189.1 g
- Tłuszcz
- 30.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.1 g
- Błonnik
- 8.4 g
- Sód
- 2617 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16u. 45min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 Std. 20 Min
Szwajcarski chleb rustykalny
25 Std. 20 Min
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 Std. 10 Min
Chleb drwala
24u. 30min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14h 50 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Przyprawa do chleba
5 Min
Chleb wenecki na zakwasie
17 Std. 10 Min
Chleb litewski na miodzie
30 Std.
Ciabatty na zakwasie
17óra
Chleb na maślance i zakwasie
18h