![Plecione bułki z makiem Plecione bułki z makiem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/cdc7777e-4e46-4a46-ad4f-add2752e3627/Derivates/cf80f271-fe66-44e2-9a5a-03006ca5ef35.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish
- 150 g wody
- 150 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe
- 150 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - 10 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 360 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
- 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
- mak, do posypania
- 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 812.2 kJ / 194.1 kcal
- Białko
- 6.4 g
- Węglowodany
- 37.3 g
- Tłuszcz
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 468.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Świderki z makiem
2h 10 min
Chleb litewski na miodzie
30h
Chrupiące paluchy z ziarnami
4h 45min
Suszony zakwas
24 Std. 10 Min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48h 20min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 Std. 40 Min
Kajzerki
15 godz. 45 min
Słodkie maślane rogale
2h 10 min
Podłużne bułki pszenne
3h 30 min
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Szybkie kajzerki
1hod. 50min