Plecione bułki z makiem

Plecione bułki z makiem

4.5 40 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 14 godz. 30 min
10 sztuk

Składniki

Zaczyn typu poolish
  • 150 g wody
  • 150 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe
  • 150 g wody plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • 10 g ekstraktu słodowego w proszku
    10 g miodu
  • 10 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 360 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 g drożdży świeżych pokruszonych
  • mak do posypania
  • 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 468.9 mg
Białko 6.4 g
Kalorie 812.2 kJ / 194.1 kcal
Tłuszcz 1.8 g
Błonnik 1.4 g
Tłuszcz nasycony 0.6 g
Węglowodany 37.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...