Plecione bułki z makiem
TM6 TM5

Plecione bułki z makiem

4.5 (29 ocen)

Składniki

Zaczyn typu poolish

  • 150 g wody
  • 150 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
  • 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)

Ciasto właściwe

  • 150 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • 360 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 10 g ekstraktu słodowego w proszku
    lub 10 g miodu
  • 10 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • mak, do posypania
  • 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
812.2 kJ / 194.1 kcal
Białko
6.4 g
Węglowodany
37.3 g
Tłuszcz
1.8 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Błonnik
1.4 g
Sód
468.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy