Urządzenia i Akcesoria
Plecione bułki z makiem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 14 godz. 30 min
10 sztuk
Składniki
Zaczyn typu poolish
-
150 g wody
-
150 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe
-
150 g wody plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
10 g miodu10 g ekstraktu słodowego w proszku
-
10 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
360 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki soli
-
5 g drożdży świeżych pokruszonych
-
mak do posypania
-
5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
468.9 mg
Białko
6.4 g
Kalorie
812.2 kJ /
194.1 kcal
Tłuszcz
1.8 g
Błonnik
1.4 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Węglowodany
37.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 godz. 20 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Szwajcarski chleb rustykalny
25 godz. 20 min
Kajzerki
15 godz. 45 min
Bawarski chleb preclowy
2 godz.
Świderki z makiem
2 godz. 10 min
Podłużne bułki pszenne
3 godz. 30 min
Chleb codzienny na drożdżach
3 godz. 45 min
Szybkie kajzerki
1 godz. 50 min
Chleb tygrysi
4 godz.
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min