Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish
- 150 g wody
- 150 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe
- 150 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
- 360 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - 10 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 łyżeczki soli
- mak, do posypania
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 812.2 kJ / 194.1 kcal
- Białko
- 6.4 g
- Węglowodany
- 37.3 g
- Tłuszcz
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 468.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szwajcarski chleb rustykalny
25 Std. 20 Min
Świderki z makiem
2sa 10 dk
Szybkie kajzerki
1 Std. 50 Min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14h 50min
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 godz. 40 min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3h 40 min
Bagietki
15 Std.
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Kajzerki
15h 45min
Słonecznikowe bagietki
1 Std. 10 Min
Mleczne bułki do odrywania
4 Std.