Chleb tygrysi
TM6 TM5

Chleb tygrysi

4.7 (145 ocen)

Składniki

  • 150 g ryżu białego, długoziarnistego

Chleb

  • 590 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 155 g wody, letniej
  • 25 g drożdży świeżych
    lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 240 g mleka, w temp. pokojowej
  • 10 g oleju sezamowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    lub 10 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 łyżeczki soli

Pasta ryżowa i pieczenie

  • 100 g wody (patrz wskazówka)
  • 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 10 g oleju sezamowego
    lub 10 g oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
666.3 kJ / 159.3 kcal
Białko
5.2 g
Węglowodany
29.6 g
Tłuszcz
2.1 g
Tłuszcz nasycony
0.5 g
Błonnik
1.3 g
Sód
299.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy