Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g ryżu białego, długoziarnistego
Chleb
- 155 g wody, letniej
-
25
g drożdży świeżych
lub 1 opakowanie suchych drożdży - 2 łyżeczki cukru
- 500 g mąki pszennej chlebowej (typu 650-750)
- 240 g mleka, w temp. pokojowej
-
10
g oleju sezamowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
lub 10 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia - 2 łyżeczki soli
Pasta ryżowa i pieczenie
- 100 g wody (patrz wskazówka)
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży -
10
g oleju sezamowego
lub 10 g oleju rzepakowego - 2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 666.3 kJ / 159.3 kcal
- Białko
- 5.2 g
- Węglowodany
- 29.6 g
- Tłuszcz
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 299.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 Std. 20 Min
Chleb portugalski (Pão de água)
4h
Słonecznikowe bagietki
1 Std. 10 Min
Chleb codzienny na drożdżach
3 Std. 45 Min
Kajzerki
15hod. 45min
Mleczne bułki do odrywania
4h
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Szwajcarski chleb rustykalny
25h 20 min
Chleb drwala
24h 30min
Smażone bułki chińskie
2 Std. 30 Min
Bawarski chleb preclowy
2 Std.
Podłużne bułki pszenne
3h 30min