Eklerki pistacjowe

4.2 55 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 4 godz.
18 sztuk

Składniki

Nadzienie malinowe
  • 300 g malin, świeżych
    300 g malin, mrożonych
  • 30 g cukru
Kruszonka
  • 80 g masła w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
  • 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 80 g mąki pszennej
Ciasto parzone
  • 250 g wody
  • 90 g masła pokrojonego na kawałki
  • 10 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 jajka
Krem pistacjowy i dekoracja
  • 180 - 200 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 250 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
  • 500 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu schłodzonej
  • maliny, świeże do dekoracji (ok. 250 g)

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 414.1 kcal / 1732.8 kJ
Białko 8.5 g
Tłuszcz 30.4 g
Węglowodany 29.2 g
Błonnik 2.9 g
Tłuszcz nasycony 14.8 g
Sód 199.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...