
Urządzenia i Akcesoria
Bułki orkiszowe
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 23 godz. 40 min
12 sztuk
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
-
50 g wody letniej
-
60 g mąki orkiszowej, razowej
-
1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto zaparzane (dzień 1.)
-
150 g wody
-
50 g mąki orkiszowej, razowej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
260 g wody
-
10 g miodu
-
400 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
3 - 4 łyżeczki łuski babki płesznik (psyllium) (5 g, patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki soli
-
5 g drożdży świeżych pokruszonych
-
olej do natłuszczenia
-
1 łyżka soli morskiej, gruboziarnistej (opcjonalnie)
-
1 łyżka kminku (opcjonalnie)
-
5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
154.4 kcal /
645.9 kJ
Białko
6.4 g
Tłuszcz
1.1 g
Węglowodany
32.5 g
Błonnik
6 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Sód
393.1 mg