
Urządzenia i Akcesoria
Bułki orkiszowe
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 23 godz. 40 min
12 sztuk
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
-
wody letniej50 g
-
mąki orkiszowej, razowej60 g
-
drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)1 mały kawałek
Ciasto zaparzane (dzień 1.)
-
wody150 g
-
mąki orkiszowej, razowej50 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
wody260 g
-
miodu10 g
-
mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia400 g
-
łuski babki płesznik (psyllium) (5 g, patrz wskazówka)3 - 4 łyżeczki
-
soli2 łyżeczki
-
drożdży świeżych pokruszonych5 g
-
olej do natłuszczenia
-
soli morskiej, gruboziarnistej (opcjonalnie)1 łyżka
-
kminku (opcjonalnie)1 łyżka
-
kostek lodu lub ½ szklanki wody5 - 10
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
154.4 kcal /
645.9 kJ
Białko
6.4 g
Tłuszcz
1.1 g
Węglowodany
32.5 g
Błonnik
6 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Sód
393.1 mg