Bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe

4.8 57 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 23 godz. 40 min
12 sztuk

Składniki

Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
  • wody letniej
    50 g
  • mąki orkiszowej, razowej
    60 g
  • drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
    1 mały kawałek
Ciasto zaparzane (dzień 1.)
  • wody
    150 g
  • mąki orkiszowej, razowej
    50 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • wody
    260 g
  • miodu
    10 g
  • mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    400 g
  • łuski babki płesznik (psyllium) (5 g, patrz wskazówka)
    3 - 4 łyżeczki
    3 - 4 łyżeczki łusek babki jajowatej, mielonych, (5 g, patrz wskazówka)
  • soli
    2 łyżeczki
  • drożdży świeżych pokruszonych
    5 g
  • olej do natłuszczenia
  • soli morskiej, gruboziarnistej (opcjonalnie)
    1 łyżka
  • kminku (opcjonalnie)
    1 łyżka
  • kostek lodu lub ½ szklanki wody
    5 - 10

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 154.4 kcal / 645.9 kJ
Białko 6.4 g
Tłuszcz 1.1 g
Węglowodany 32.5 g
Błonnik 6 g
Tłuszcz nasycony 0.2 g
Sód 393.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...