
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 50 g wody, letniej
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
- 60 g mąki orkiszowej, razowej
Ciasto zaparzane (dzień 1.)
- 150 g wody
- 50 g mąki orkiszowej, razowej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 260 g wody
- 400 g mąki orkiszowej, białej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 10 g miodu
-
3 - 4
łyżeczki łuski babki płesznik (psyllium) (5 g, patrz wskazówka)
lub 3 - 4 łyżeczki łusek babki jajowatej, mielonych - 2 łyżeczki soli
- olej, do natłuszczenia
- 1 łyżka soli morskiej, gruboziarnistej (opcjonalnie)
- 1 łyżka kminku (opcjonalnie)
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 645.9 kJ / 154.4 kcal
- Białko
- 6.4 g
- Węglowodany
- 32.5 g
- Tłuszcz
- 1.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 393.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki wielozbożowe z orzechami
3h 40min
Chleb drwala
24hod. 30min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 Std. 40 Min
Bułki orkiszowe z posypką
14 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Słonecznikowe bagietki
1h 10min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1 godz. 45 min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 godz. 15 min
Angielskie bułki śniadaniowe z patelni (English muffins)
2h
Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami
12 godz. 30 min
Bagietki
15 Std.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h