Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g wody
- 230 g mleka
- 40 g oliwy z oliwek
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 220 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 150 g mąki żytniej razowej, Melvit
- 80 g mąki owsianej, Melvit
- 80 g płatków jaglanych, Melvit
- 40 g siemienia lnianego, Melvit
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- mak, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1510.1 kJ / 360.9 kcal
- Białko
- 13.1 g
- Węglowodany
- 53.5 g
- Tłuszcz
- 11.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.1 g
- Błonnik
- 7.4 g
- Sód
- 395.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki orkiszowe z posypką
14 godz. 30 min
Tradycyjne bagietki
2h 30min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1 godz. 45 min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 Std. 45 Min
Prosty chleb mieszany
3h 40min
Chleb jogurtowy
3h
Bułki śniadaniowe
1h 40min
Chleb IG (z niskim indeksem glikemicznym)
1h 50min
Chleb z ziarnami
2h 30min
Chleb portugalski (Pão de água)
4h
Chleb drwala
24h 30min
Bułeczki pszenno-żytnie
12 Std. 30 Min