
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g wody
- 230 g mleka
- 40 g oliwy z oliwek
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 220 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 150 g mąki żytniej razowej, Melvit
- 80 g mąki owsianej, Melvit
- 80 g płatków jaglanych, Melvit
- 40 g siemienia lnianego, Melvit
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- mak, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1510.1 kJ / 360.9 kcal
- Białko
- 13.1 g
- Węglowodany
- 53.5 g
- Tłuszcz
- 11.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.1 g
- Błonnik
- 7.4 g
- Sód
- 395.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb jogurtowy
3 Std.
Chleb IG (z niskim indeksem glikemicznym)
1h 50 min
Bułeczki pszenno-żytnie
12h 30min
Szybki chleb orkiszowy
1 godz. 25 min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Słonecznikowe bagietki
1 godz. 10 min
Bułki orkiszowe z ziołami
2 Std.
Bułki orkiszowo-żytnie z ziarnem żyta i rozmarynem
1 godz. 30 min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1h 45min
Chleb z ziarnami
2 Std. 30 Min
Rustykalny chleb z oliwkami, figami i orzechami
2 Std. 20 Min
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 Std. 40 Min