Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pesto z suszonych pomidorów
-
80
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 80 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 170 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych (olej zachować)
- 60 g oleju, pozostałego po odsączeniu suszonych pomidorów
- 110 g oliwy z oliwek (patrz wskazówka)
- 15 g liści bazylii, świeżych
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
Ciasto na pizzę
- 200 g wody, letniej
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 190 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00 (patrz wariant)
- 150 g mąki pszennej, typu 450
- ½ łyżeczki soli
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1735 kJ / 414 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 65 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Sód
- 335 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z pomidorów
40min
Ciasto na pizzę z pesto bazyliowym
2h 30min
Zupa krem z pomidorów; Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
1h 40min
Pizza marinara
1u. 35min
Szybka pizza z tuńczykiem i karczochami
50min
Pizza na żytnio-pszennym cieście z sosem pomidorowo-paprykowym
1h 40min
Bułki na piwie z cheddarem
3h 15min
Orkiszowa pizza z szynką długodojrzewającą
35min
Pizza z kurczakiem tandoori
1h 45min
Szybka pizza neapolitańska
50min
Pizza 4 sery
2h 15 min
Ciasto na pizzę na odrobinie drożdży
23h 10 min