![Ciasto na pizzę z pesto z suszonych pomidorów Ciasto na pizzę z pesto z suszonych pomidorów](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/0cd4a646-30c2-46cd-8a5c-37cdb7a75ad7/Derivates/d67bde2b-c66e-43f5-a69c-9d4fe89c479e.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pesto z suszonych pomidorów
-
80
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 80 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 170 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych (olej zachować)
- 60 g oleju, pozostałego po odsączeniu suszonych pomidorów
- 110 g oliwy z oliwek (patrz wskazówka)
- 15 g liści bazylii, świeżych
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
Ciasto na pizzę
- 200 g wody, letniej
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 190 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00 (patrz wariant)
- 150 g mąki pszennej, typu 450
- ½ łyżeczki soli
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1735 kJ / 414 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 65 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Sód
- 335 mg